Circulair denken en doen, dat is voor ons duurzaam ondernemen. Natuurlijk vervangen wij waar nodig onze koelingen voor duurzame varianten, zijn we bij Jumbo Monique vrij van gas, en verlichten we onze winkels met ledverlichting. Dit is voor ons gewoon de basis, een verantwoording die je als bedrijf neemt.

Maar wat doen wij nu anders, wij denken circulair, wij verbinden het soms schijnbaar onmogelijke met elkaar.

Neem nu het verspillen van voedsel, derving genaamd. Wij als supermarkt hebben 1% commerciële derving nodig om nooit te kort producten in de winkels te hebben liggen. Want je kan je vast indenken dat als jij als consument veel misgrijpt, je naar een andere winkel ga wat natuurlijk onze levensduur als bedrijf niet vergroot.

Nu kan je deze overschotten voor een klein bedrag aanbieden, maar wat nu als je deze gebruikt als ingrediënten voor dagelijks aan te bieden daghappen van geredden producten. Deze laat je bereiden door mensen die deelnemen aan een opleiding traject, om vanuit de participatie terug te keren naar een volledig betaalde baan. Deze mensen koken elke dag in onze workshopkeuken van deze producten en verkopen deze vanuit het Jeelink café aan onze klanten. Zo ontwikkelen ze verschillende sociale vaardigheden, ontdekken ze waar ze goed in zijn, en bovenal wat ze zelf willen.

Uiteindelijk zijn deze mensen er klaar voor om uit te vliegen naar het reguliere arbeidsleven en maken ze plaats voor een nieuwe lichting talenten. Zo pak je meerder maatschappelijke vraagstukken in een keer aan;

  • Je redt goed voedsel
  • Je begeleid mensen naar een duurzaam bestaan
  • Je bied een oplossing aan een krimpende arbeidsmarkt
  • Door dit verhaal naar je klanten toe te vertellen maak je ze bewust hoe het ook kan. En eenmaal gewend aan deze manier van denken, ga je dit ongemerkt ook toepassen. Zo hopen wij dat er elke keer weer nieuwe zaadjes gepland gaan worden.

Hebben we vervolgens nog organisch afval over dan verwerken wij dit tot compost, wat we weer teruggeven aan onze klanten.

Denken in cirkels

Zo hebben wij ook een vaste samenwerking met de voedselbank. Het gehele jaar rond kunnen klanten bij ons doneren, het bijzondere in dit is dat als ze nu thuis hun keukenkastje opruimen, de overtollige producten in plaat van weggegooid worden nu gedoneerd worden en ze zo een tweede leven krijgen.
Natuurlijk kunnen onze klanten ook terecht voor t inleveren van klein elektrische producten, batterijen, kleding etc.
Het denken in cirkels, superleuk om te doen en ons inziens de oplossing naar een duurzame wereld waarin genieten centraal staat.
Wil je meer weten over wat wij doen en onze ambitie kijk dan hier.