Mootjes minisupers

Mootjes minisupers

Mootjes-minisupers

Dit zijn mini-supermarkten die zich in de kleine kernen bevinden. Weggeefkastje zoals die er maar weinig zijn en hopelijk volgen er snel meer. Winkels met gratis maandverband en eerste levensbehoeften voor zij die het minder hebben. Dit gecombineerd met boeken.

De doelen van
Mootjes-minisupers

Verborgen armoede bespreekbaar maken

Verborgen armoede is meer aanwezig dan zichtbaar is. Mootjes-minisupers maken dit op een laagdrempelige manier bespreekbaar

Eenzaamheid tegengaan

Mootjes-minisupers zorgen ervoor dat jonge meiden tijdens hun menstruatieperiode niet geïsoleerd raken doordat maandverband vrij beschikbaar is

Sociale cohesie bevorderen

Mootjes-minisupers bevordert het onderlinge contact in de buurt doordat de bewoners met elkaar in gesprek komen en samen tot vruchtbare oplossingen komen

Sociale compensatie waarmaken

Mootjes-minisupers maken sociale compensatie makkelijk en laagdrempelig, doordat gever en nemer samen één worden

Bouwen aan een lokaal ecosysteem

Mootjes-minisupers bouwen samen met alle betrokkenen aan een lokaal ecosysteem en gaan hiermee terug naar het nabuurschap van vroeger

Er zijn al 10! mootjes geplaatst!

Wil je een Mootje adopteren, wil je bedrijfsleider worden of anders bijdragen?
Vul dan het formulier in

Nieuws & blogs

Lees de ervaringen

'Wat goed dat jullie dit doen'
Ervaring uit Limmen

Ik wist werkelijk niet dat er zoiets als menstruatie-armoede bestaat’. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen’. Op de route naar de verderop gelegen supermarkt worden extra artikelen aangeschaft die men daarna in het Mootje plaatst. Op het schoolplein van de basisschool worden gesprekken gevoerd over het hoe en waarom.
Peter de Boer
(uit Heerhugowaard)
Wat jullie doen om zo toch een beetje de armoede onder de bevolking te “bestrijden”, vind ik een heel goed initiatief van Jumbo. Dat zegt wat over de Jumbo, en hoe jullie meevoelen met wat er in de gemeenschap gaande is.
Manon de Boer
(uit Grootebroek)
Dit is gewoon te mooi om niet te delen. Gistermiddag stonden er twee jongens van ca. 13-14 jaar voor de mootjes minisuper. De een had een rugtas om en stond geïnteresseerd naar het kastje te kijken. Vervolgens deed hij zijn tas open en stopte er van alles in. Ik stond toevallig in de keuken en zag het gebeuren. De tas ging dicht en de jongens liepen verder. Even later stond ik voor ons huis en kwam een van de jongens weer terug. Hij vroeg of dat kastje van mij was. Hij vertelde mij dat hij er net wat spullen uit gehaald had voor zijn moeder. Zijn moeder was alleenstaand en kon het wel gebruiken. Hij had ook tampons en maandverband meegenomen. Mijn hart maakte een sprongetje en brak tegelijk. Ik vond het zo ontzettend dapper en lief dat hij dat deed en zo mooi hoe hij erover vertelde maar tegelijkertijd werd het zo pijnlijk duidelijk dat we nog veel meer Mootjes-minisupers nodig hebben.
Wendy Stammis
Ervaring uit Limmen

De bel ging, en nog eens, en nog eens. Nou nou zei ik tegen mijn zoon van 20, deze bezorger heeft haast. Het bleek geen bezorger, en hij had ook geen pakketje bij zich. Het was een meneer op leeftijd, woonachtig in Heiloo. Hij had via zijn zus, die in Heerhugowaard woont van Mootje gehoord. Dat wilde hij wel eens zien. Hij vond het geweldig en raakte er niet over uitgepraat. Wat een geweldig initiatief, en mag ik het echt zomaar pakken? Het, was een pak rijst. Hij vertelde onze 20 jarige dat hij het niet zo breed had. Hij vond het zo bijzonder en was reuze dankbaar. Een meneer op de fiets, de fiets die van zijn vader was geweest, een fiets zonder motortje en een fiets die hij zelf onderhield. Na dik een half uur vertrok hij weer, op naar Heemskerk zei hij. Misschien kom ik nog eens, zei hij nog. ‘Dank jullie wel dat ik zomaar een pak rijst mocht pakken’. ‘En dank je wel voor een praatje’ Dag meneer op de fiets. Tot de volgende keer!

Eva Kroonenburg
Ervaring uit Oudorp

Wendy vertelt; ik had vandaag Eva aan de telefoon met een schrijnend verhaal. Een jonge dame had haar via FB benaderd, prive berichtje verstuurd. Over hoeveel ze nu uit het Mootje mocht halen. Eva had enthousiast gereageerd met hoeveel je nodig hebt, echter bleek al snel dat alle boodschappen die Eva er zelf in stopt, opgehaald worden door dezelfde jongedame. Eva belde me met de vraag hoe zal ik hier nu op reageren. Ik zei haar via het bericht op FB nogmaals te benaderen en deze jongedame te zeggen dat ze uiteraard mag komen blijven halen maar dat het Mootje er ook voor anderen is. Samen delen en samen geven. Mootje heeft deze dame wel geholpen om over de drempel van schaamte heen te stappen en heeft zich inmiddels ook ingeschreven bij de Voedselbank.

Eva Kroonenburg
Ervaring uit Oudorp

Een van de prachtige verhalen achter de Mootjes Minisupers. Bij het kastje van Ingrid in Sint Pancras kwam al enige tijd een man, vanuit Zuid-Scharwoude. Ze had hem vertelt over mijn kastje in Oudorp, maar hij kon het steeds niet vinden. Hij heeft meerdere pogingen gedaan en uiteindelijk heeft hij het wel gevonden en toegevoegd aan zijn route. Nu kwam hij laatst weer en liet hij trots zijn nieuwe jas zien. Van Ingrid gekregen zei hij.

Ingrid Kunst
Ervaring uit Sint Pancras

Een mooi verhaal van onze bedrijfsleidster Ingrid. Zij kwam in gesprek met een dame die de Mootjes Minisuper kwam aanvullen. Ze vertelde dat ze voor haar verjaardag geen cadeaus voor haarzelf had gevraagd maar geld zodat ze shampoo en andere levensmiddelen kon kopen voor de Mootjes minisuper. Zo ontzettend lief!

Eva Kroonenburg
Ervaring uit Oudorp

Een hele mooie waardering voor bedrijfsleider Eva. Zij heeft een mootjes minisuper in Oudorp. Snackhouse Lobo heeft onlangs maar liefst 10 cadeaubonnen gegeven en die geeft Eva soms gericht aan personen en soms legt ze er een in t kastje. Deze keer had ze de bon aan een meneer gegeven. Ze waren er zo blij mee dat er zondagochtend werd aangebeld en zijn vrouw Eva een cadeau gaf. Ze had het op haar werkplaats gemaakt. Heel lief!
Previous slide
Next slide