Allergieën – mei

Allergieën – mei

Een allergie treedt op wanneer het immuunsysteem van jouw lichaam een bepaalde stof als schadelijk beschouwt. Het reageert door een allergische reactie te veroorzaken. Stoffen die allergische reacties veroorzaken, noemen we allergenen. Er zijn veel soorten allergieën. Sommige allergieën zijn seizoensgebonden, andere het hele jaar door. Sommige allergieën kunnen levenslang zijn.

Allergenen kunnen op verschillende manieren in jouw lichaam komen om een allergische reactie te veroorzaken. Je kunt allergenen via je neus en longen inademen. Velen zijn klein genoeg om door de lucht te zweven. Voorbeelden zijn pollen, huisstof, schimmelsporen, huidschilfers van katten en honden en latexstof. Ook kun je allergenen via de mond inslikken.

Dit geldt ook voor voedsel en medicijnen die je eet of doorslikt. Er kunnen ook allergenen in je li-chaam worden geïnjecteerd, denk aan geneesmiddelen maar ook een gif als gevolg van insectensteken en -beten. Allergenen kunnen ook worden opgenomen door de huid. Latex, metalen en ingrediënten in de schoonheidsverzorging en huishoudelijke producten zijn voorbeelden hiervan. Planten zoals Poison Ivy, Sumak en de Eik kunnen reacties veroorzaken bij aanraking. In Nederland komt de Poison Ivy (gifsumak) voor in Friesland langs de Vangdijk, het fietspad tussen de Morra en de Fûgelhoeke (Vogelhoek), ten noordoosten van Hemelum. Sumak wordt genoemd als een kruid, maar eigenlijk zijn het gedroogde en vermalen steenvruchten. Wie allergisch is voor andere steenvruchten zoals mango’s en perziken kan beter ook oppassen met Sumak.

HET VERSCHIL TUSSEN VOEDSELALLERGIE EN VOEDINGSINTOLERANTIE

Bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie, waarbij IgE antistoffen een rol spelen. IgE staat voor immuunglobuline van klasse E. Deze antistoffen zijn betrokken bij de afweer tegen parasieten en bij allergische reacties. Een verhoogd IgE wordt dan ook gezien bij een allergische reactie of bij een infectie met parasieten. Typische klachten van een acute allergische reactie zijn: roodheid, galbulten, jeuk, misselijkheid, braken, diarree en bloeddrukdaling. Intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie (melksuiker) en glutenintolerantie (coeliakie). Klachten die hier optreden zijn vaak maag- en darmklachten. Een allergie zie je vanaf enkele weken of maanden na de geboorte, maar kan ook op latere leeftijd voor het eerst optreden. Intolerantie zie je meestal op latere leeftijd. Voedselallergieën die het meest voorkomen bij volwassen gaat om fruit, noten en/of pinda’s. Bij kinderen om koemelk, kippeneieren, pinda’s en noten.

Recepten

FONIO PAP MET APPELSTUKJES

– 200 GRAM FONIO

– 400 ML KOUD WATER

– 2 TL ZOUT

– 2 HAND ROZIJNEN OF CRANBERRIES

– 400 ML ONGEZOETE AMANDELMELK

– 2 APPELS IN KLEINE STUKJES

 

  1. Meng in een pan de fonio met het koude water en het zout. Breng aan de kook.
  2. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat 5 minuutjes zachtjes pruttelen, roer af en toe.
  3. Voeg de ongezoete amandelmelk, de rozijnen / cranberries toe en roer door elkaar.
  4. Laat het 1 minuutje pruttelen.
  5. Voeg de stukjes appel en de kaneel toe.
  6. Doe de fonio pap in een kommetje en garneer naar wens met evt. noten / zaden.
  7. Maak af met een vleugje kaneel.

Käse Pannenkoeken met vers fruit of een lepeltje honing

– VERS FRUIT NAAR KEUZE OF 2 TL HONING

– 200 GR COTTAGE CHEESE

– 2 EIEREN

– 50 GR GLUTENVRIJ BOEKWEITMEEL

– 2 TL BAKPOEDER

– SNUFJE ZOUT

 

  1. Roer de eieren los met de cottage cheese.
  2. Boekweitmeel, bakpoeder en een snufje zout mogen toegevoegd worden, roer alles door elkaar voor een gladde pannenkoekenmix.
  3. Verhit genoeg olie in de pan en bak hierin steeds 1-2 eetlepels van je beslag in hoopjes in het midden van je pan. Bak zo’n 2 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.

Kip tandoori salade met yoghurt limoen dressing

– 200 – 250 GR (VEGA) KIP

– 2 TL TANDOORI KRUIDEN

– 2 TL OLIE

– 75 GR (VELD)SLA

–  ½ KOMKOMMER

– 8 RADIJSJES

– 1 KLEINE MANGO OF 175 GR IN BLOKJES

– HANDJE CASHEWNOTEN

– 265 GR KIKKERERWTEN UIT BLIK OF POT

DRESSING

– 3 TL YOGHURT

– 1 TL LIMOENSAP

– SNUFJE PEPER EN ZOUT

 

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Lek de kikkererwten uit en dep droog. Doe ze in een kom met 1 eetlepel tandoori kruiden en 1 eetlepel olie. Meng door elkaar en verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster ca. 20 a 25 minuten licht krokant in de oven.
  3. Doe de stukjes kip in een kom en voeg weer 1 eetlepel tandoori kruiden en olie toe en meng. Bak de kip in een pan. Snijd de mango in blokjes en de komkommer en radijsjes in plakjes.
  4. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar.
  5. Verdeel de sla in een kom of borden en verdeel de mango, komkommer, radijsjes, kikkererwten. Schep de kip tandoori erop en besprenkel met de limoen dressing. Garneer de kip tandoori salade met cashewnoten.

Asperge salade

– 300 GR GESCHILDE EN GEKOOKTE

ASPERGES

– 200 GR SNOEPTOMAATJES

– 2 HANDJES PIJNBOOMPITJES

– PAAR TAKJES BIESLOOK

– 2 TAKJES CITROEN-TIJM

DRESSING

– 200 EL MOSTERD

– 2 EL HONING

– 2 EL YOGHURT

– 2 EL OLIJFOLIE

– 2 EL CITROENSAP

– PEPER EN ZOUT

 

  1. Snij de asperges in stukken.
  2. Halveer de snoeptomaatjes.
  3. Leg de asperges en de snoeptomaatjes in een bakje of bordje.
  4. Bak de pijnboompitjes even kort in een koekenpan zonder boter/olie, totdat ze beginnen te geuren. Strooi ze over de asperges.
  5. Hak of knip de bieslook en de citroen-tijm fijn en besprenkel dit over de salade.
  6. Meng alle ingrediënten van de

dressing en schenk zoveel over de salade als jij lekker vindt.