Geschiedenis

Geschiedenis

DE OORSPRONG

Hoe het begon

De oorsprong van het familiebedrijf gaat terug naar West-Friesland, medio 1875. In het bedrijf heeft vooral oma Ravenstijn, de overgrootmoeder van Monique, een belangrijke rol gespeeld. Zij nam met haar huwelijk het bedrijf mee. Op dat moment was het niet meer dan een hondenkar die gebruikt werd om melk te venten. Oma maakte kaas en opa verkocht de melk. Het was de droom van oma om een eigen bedrijfsruimte te hebben waar ze kaas kon maken, opslaan en verkopen, in combinatie met eieren, melk en boter. Deze visie bracht het gezin van de arbeidersklasse naar de middenstand, wat bijzonder was voor een vrouw destijds en getuigde van haar moed en kracht.

EEN FAMILIE BEDRIJF

Van generatie op generatie

De grootouders van Monique namen het stokje over en openden begin jaren ’70 een eigentijdse zelfbedieningszaak in Medemblik. Het houten gebouw was een kroon op hun werk. In de gezellige winkel kon men terecht voor zuivel, kaas en kruidenierswaren. Eind jaren ’70 werd er nieuwbouw gerealiseerd en trad vader Jan aan. Deze winkel herbergde een supermarkt en een losse drogisterij, waar de moeder van Monique de honneurs waarnam. Jan kreeg expansiedrift: hij kocht de supermarkt in Den Burg op Texel. Uiteindelijk maakte het gezin de oversteek naar Texel.

DE KRIEBELS

De appel valt niet ver van de boom.

Ook bij Monique begon het te kriebelen en zij opende in 1999 haar eerste supermarkt: de Spar in Opperdoes. Dat was een uitstekende winkel om het ondernemerschap te leren. Na twee jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Er deed zich een kans voor op Texel. Daarom vertrok Monique in 2001 met haar gezin richting De Koog. De supermarkt aldaar was samen met vader Jan aangekocht. Monique deed haar intrede in het familiebedrijf.

DE LEUKSTE WINKEL VAN NEDERLAND

Hallo Jumbo

Na negen jaar de dagelijkse leiding te hebben gehad in de Super de Boer in de Koog, werd in 2010 het tijd voor iets nieuws. De aandelen van Pien, de zus van Monique, kwamen vrij en werden aangekocht. Op dat moment waren er twee mooie winkels in beheer en de ombouw naar Jumbo supermarkten stond voor de deur. In 2011 werden beide winkels omgebouwd en eind 2012 kwam daar een derde vestiging bij: grote nieuwbouw in Zwaagdijk. Een prachtwinkel, die naar eigen ideeën kon worden vormgeven. De cirkel was rond. Terug in de West-Friese klei.

DE VERANDERING

Terug naar het hier en nu

De terugkeer naar West-Friesland en de droom van Monique hebben doen besluiten om de twee winkels op Texel te verkopen. Op deze manier is er genoeg vrijheid ontstaan om door te bouwen aan de Jumbo in Zwaagdijk en de op 5 december 2018 geopende Jumbo in Heerhugowaard en deze van een geheel eigen en onderscheidende identiteit te voorzien. “Na 15 jaar ondernemen en geld verdienen voelde ik dat het mijn maatschappelijke plicht was om iets terug te geven aan de maatschappij”. Dit is waar het gedachtegoed van Jumbo Monique ontstaan is. Sinds 01-01-2020 is compagnon Bert Bargboer toegetreden binnen Jumbo Monique. Bert die ruime ervaring heeft bij diverse Retail ketens als algemeen directeur keert weer terug binnen de muren van de supermarkt. Samen bouwen ze aan het uitbouwen van het merk Mootjes en Jumbo Monique.

HOE NU VERDER

De toekomst

In de nabije toekomst komen er meer Jumbo Monique winkels in Noord-Holland. Daarnaast bouwen wij verder aan samenwerkingen met onze buren, of dit nu de verkoop is van lokale producten, het inzaaien van stukken grond met wilde bloemzaden of het plaatsen van Mootjes-minisupers zijn. Met Mootjes-minisupers nemen wij onze sociale verantwoording en maken wij verborgen armoede en eenzaamheid bespreekbaar.