Darmen – juni

Darmen – juni

‘Weet wat je eet!’ is een maandelijks terugkerende brochure in de Jumbo Monique. Samen met de Schaafsma Kliniek zorgen wij ervoor dat jij kennis krijgt om gezondere boodschappen te doen waardoor voor jou de kans op ziektes wordt verkleind. Dit doen wij door eerlijke informatie te delen vanuit de medische wetenschap over diverse gezondheidsonderwerpen met heerlijke bijpassende recepten. Zo wordt gezond boodschappen doen makkelijk, dichtbij en lekker!

Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?

Het wordt steeds duidelijker hoeveel baat we hebben bij bacteriën. De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in je darmen – een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden. Mensen dragen wel 1.5 kilo aan microben met zich mee. Microben zijn kleine beestjes die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen vormen ze “het microbioom’’. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel, met name in de dikke darm. Een gezond microbioom bestaat uit veel bacteriën van veel verschillende soorten. Welke bacteriesoorten er in de darm leven, verschilt per persoon. Daardoor heeft iedereen een ander microbioom. Sterker nog, ons microbioom is net zo uniek als onze vingerafdruk!

Afweersysteem

In de darm leven zowel ‘’goede’’ als ‘’schadelijke’’ bacteriën. In een gezond microbioom zijn deze bacteriën met elkaar in balans. Wanneer deze balans verstoord raakt, krijgen schadelijke bacteriën de overhand. Dit kan leiden tot klachten. Gelukkig herstelt de balans in het microbioom meestal vanzelf en verdwijnen klachten. Maar wanneer de balans langdurig verstoord blijft, kunnen er klachten of zelfs ziekten ontstaan.

Voelen dat je vol zit

Onze darmbacteriën vertellen aan onze hersenen dat we “vol’’ zitten. Dit doen ze door stofjes aan te maken wanneer er voedsel in de darm zit. Deze stofjes prikkelen de hersenen en vertellen ons dat we “vol’’ zitten. Deze prikkels worden via zenuwen voorgeleid, naar bijvoorbeeld de darmspieren (de darmspieren trekken vervolgens samen en zetten daarmee de darmbeweging in gang).

Zorg goed voor jouw microbioom

Er zijn veel factoren die ons microbioom beïnvloeden, zoals erfelijkheid, voeding, omgeving en gebruik van geneesmiddelen. Deze factoren bepalen samen welke bacteriën er in ons microbioom leven en hoeveel. Darmbacteriën leven van het voedsel dat door de darm komt. Daardoor beïnvloedt ons eetpatroon hoeveel en welke bacteriën er in onze darm leven. Een vezelrijk eetpatroon draagt bij aan een microbioom met veel bacteriën en veel verschillende bacteriesoorten.

Vezelrijk

Vezels zijn de belangrijkste voedingsbron voor goede darmbacteriën. Ze zijn belangrijk voor de groei en functie van darmbacteriën. Bacteriën breken vezels af. Wanneer bacteriën vezels afbreken, komen er stoffen vrij. Deze stoffen helpen bij de spijsvertering. Er wordt veel onderzoek gedaan om te kijken welke soort vezels een effect hebben op de spijsvertering.

Zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat inuline uit chicorei voor meer bacteriën in de darm zorgt. Deze bacteriën stimuleren de stoelgang. Daardoor kan inuline uit chicorei ervoor zorgen dat je vaker moet poepen, zonder dat je diarree krijgt. Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden bijvoorbeeld cichorei, aardpeer, bataat, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Microbioom onderzoek

Met dit onderzoek wordt gekeken naar de oorzaak van het uit balans raken van de darmflora. Door de specialisten van de Schaafsma Kliniek wordt beoordeeld of dit komt door een ontstekingsreactie, verdelingsproblemen, gluten, een afwijking van de darmflora of overgroei met gisten. In de uitslagen zien we de verhoudingen tussen de “goede” en “slechte” bacteriën. Daardoor kunnen we een gericht behandelplan opstellen op leefstijl en voeding.

Klachten

De volgende klachten kunnen een aanleiding zijn voor dit onderzoek:

  • Diarree
  • Verstopping
  • Klachten na het eten van vet voedsel
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijn in de bovenbuik

Heb je problemen met jouw stoelgang? Raadpleeg dan altijd eerst jouw huisarts of neem contact op met de Schaafsma Kliniek.

Nora French en Gezond fastfood

Als voedingstherapeut en kookboekenauteur inspireert Nora French mensen om een gezonde eet- en leefstijl  aan te nemen. French, zelf moeder van drie zoons, woont sinds 16 jaar met haar gezin in Nederland. Voor die tijd woonde en werkte de in Berlijn geboren Nora in Londen en Frankfurt. Deze mix van landen en culturen zie je regelmatig in haar recepten terug. Haar visie: Terug naar de basis en lekker zélf koken met pure onbewerkte ingrediënten.

Met ‘Gezond fastfood’ eet je lekker en gezond, zonder uitgebreid inkopen te hoeven doen of lang in de keuken te staan. Nora’s recepten zijn ingedeeld op tijd en bevatten pure en onbewerkte ingrediënten. Je kookt met gewone superfoods die makkelijk verkrijgbaar zijn.

Voor ieder moment van de dag en voor elke gelegenheid vind je in dit boek simpele en smaakvolle recepten. Maaltijden die in de smaak vallen bij het hele gezin.

ISBN nummer: 978 90 452 1286 9. Verkrijgbaar bij uw lokale (internet) boekhandel of via www.norafrench.nl

Recepten

Avocado- & Friendssalade

Bereidingstijd : 5-10 minuten

Avocado is een gezonde allemansvriend! De vrucht behoort tot de fruitfamilie en combineert zowel met zoet als hartig. In deze salade gaat de avocado in de mix met aardbeien en banaan. De verschillende texturen en fruitsmaken werken goed samen en geven een verrassende smaakcombinatie. Lekker als ontbijt of namiddagsnack.

Deze salade bevat een optimale combinatie van vetten van de avocado en vitamines van het fruit. Een mooie balans die ook positief uitwerkt op de bloedsuikerspiegel. Aardbeien zijn echte superfoods: laag fruitsuikergehalte, vol antioxidanten en rijk aan vitamine C.

INGREDIËNTEN

– 100 G AARDBEIEN

– 1 BANAAN

– 1 RIJPE AVOCADO

– 1 KLEINE HANDVOL

GEDROOGDE KOKOSCHIPS

(OF KOKOSRASP)

VOOR DRESSING

– 2 EL VERSE CITROENSAP

– 1 TL HONING

 

BEREIDING

– Verwijder de kroontjes van de aardbeien en pel de banaan. Snijd het fruit in stukjes en doe het in een kom.

– Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Pel de schil af, zoals bij een sinaasappel, en snijd de avocado in stukjes. Voeg toe aan de kom met fruit. Meng de avocado, aardbeien en banaan voorzichtig.

– Mix voor de dressing de honing met het citroensap en besprenkel de salade. Garneer met kokoschips.

Havermout met wortel

Bereidingstijd : 10-15 minuten

Je verwacht het misschien niet, maar geraspte wortel in havermout is echt heel lekker. Het is alsof je met worteltjestaart ontbijt en wie wil dat nou niet! Ik vind de zoete smaak van de havermout en de bite van de wortels verrassend. Havermout geeft je bovendien energie na de nacht en brengt je spijsvertering op gang. Lange dag voor de boeg? Dit ontbijt is dan een uitkomst.

INGREDIËNTEN

– 100 G HAVERMOUT

– 400 ML WATER

– SNUFJE ZOUT

– 100 ML AMANDELMELK

– 2 WORTELS

– HANDVOL ROZIJNEN

– 1 TL KANEEL

– HANDVOL WALNOTEN

– 2 EL AHORNSIROOP

KEUKENHULPJE

– RASP

 

BEREIDING

– Maak de wortels schoon en rasp ze grof, zet even opzij.

– Doe de havermout in een steelpan, voeg water en zout toe. Breng de

havermout al roerend aan de kook. Laat de pap 1 minuut zachtjes koken en blijf doorroeren. Voeg wat water toe als de pap te dik wordt, de textuur moet romig zijn.

– Voeg de amandelmelk, geraspte wortel, rozijnen en kaneel toe aan de havermout. Roer goed door en verhit gedurende 2 minuten.

– Haal de pan van het vuur en verdeel de pap over 2 kommen. Garneer met de walnoten en ahornsiroop.

Witlofbootjes met sardientjes

Bereidingstijd : 15-30 minuten

Sardientjes uit blik zitten vol gezonde proteïnen en zijn rijk aan ontstekingsremmende omega 3-vetten. De zoute sardientjes en kappertjes zijn in dit recept de perfecte tegenhangers van de frisse smaken van peterselie, granaatappelpitjes en knapperige witlofblaadjes.

Witlof heeft veel gezondheidsvoordelen, het kan helpen bij de spijsvertering, bacteriële infecties en kan bevorderlijk zijn voor het immuunsysteem.

INGREDIËNTEN

– 2 STRONKJES WITLOF

– 1 HANDVOL PETERSELIE

– 2 BLIKJES SARDIENTJES (IN OLIJFOLIE)

– 2 EL KAPPERTJES

– 1 KLEIN BLIKJE TOMATENPUREE

– ZOUT NAAR SMAAK

– PEPER NAAR SMAAK

TOPPING

– 5 EL GRANAATAPPEL PITJES

(VOORVERPAKT OF ONTPIT EEN

GRANAATAPPEL)

 

BEREIDING

– Snijd de bruine ‘voetjes’ van de witlof, zo kun je de blaadjes (bootjes) er makkelijk afhalen.

– Snijd de peterselie fijn. Mix met een vork de sardientjes (inclusief olijfolie uit de blikjes) en de overige ingrediënten (behalve de granaatappelpitjes).

– Schep ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elk witlofbootje en garneer met granaatappelpitjes.

Blitse bonen salade

Bereidingstijd : 5-10 minuten

Bonen gewoon en ouderwets? Echt niet! Peulvruchten zijn hip en hartstikke lekker. Je maakt deze salade van ingeblikte witte bonen en pimpt ze met verse groenten en heerlijke kruiden. Zo’n salade is een uitkomst als je snel een gezonde en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Witte bonen zitten vol vezels, proteïnen, mineralen en vitaminen. Deze blitse boon is dus verre van gewoon!

INGREDIËNTEN

– 100 G CHERRYTOMAATJES

– 100 G FETA

– 1 RODE UI

– 1 KLEINE HANDVOL PETERSELIE

– 1 TEENTJE KNOFLOOK

– 1 BLIK WITTE BONEN

– 1 EL OLIJFOLIE

– 1 EL CITROENSAP

– SNUFJE PEPER

– ZOUT NAAR SMAAK

 

BEREIDING

– Snijd de cherrytomaatjes, feta, ui, peterselie en pers de knoflook.

– Giet en spoel de witte bonen af en laat ze even uitlekken.

– Voeg alle ingrediënten samen in een kom en mix het door elkaar.