Hart en bloedvaten – april

Hart en bloedvaten – april

Een verstopte kransslagader kan de oorzaak zijn van een hartaanval, ook wel hartinfarct genoemd. Een plotselinge hartstilstand is een probleem met de elektrische geleiding van het hart.

Oorzaak kransslagaderaandoening

Coronaire hartziekte wordt veroorzaakt door ophoping van vette, wasachtige afzettingen in de kransslagaders. Deze afzettingen bestaan uit cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed. Deze ophoping wordt “atherosclerotische plaque” of “plaque” genoemd. Door plaque-afzettingen kunnen de kransslagaders verstopt raken en kunnen ze stijf en onregelmatig worden. Dit wordt verharding van de slagaders of atherosclerose genoemd. Mannen hebben een grotere kans op coronaire hartziekte dan vrouwen. Het risico voor vrouwen neemt toe na de menopauze. Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl.

Leefstijlfactoren spelen belangrijke rol

Leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding, roken en weinig bewegen, vergroten het risico op hart- en vaatziekten. Soms rechtstreeks, maar vaak door het versterken van andere risicofactoren, zoals een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, een hoge bloeddruk, overgewicht (Body Mass index (BMI) ≥ 25 kg/m2) of aandoeningen als COPD en diabetes mellitus. Hoe meer risicofactoren en hoe sterker die aanwezig zijn, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterolverlagende producten

In 2 gevallen kan de cholesterol in je bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is. De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Let wel op dat de onverzadigde vetten ook vetten zijn. Je kunt dus niet meer van deze vetten eten dan de aangegeven hoeveelheid per dag omdat deze vetten ‘goed’ zijn. Een handje noten bevat al snel 12 gram onverzadigde vetten. Aangeraden hoeveelheid vet per dag voor een vrouw is 80 gram en voor een man 100 gram.

Toename lichaamsvet

Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op. Te veel calorieën, of dit nou uit koolhydraten, vetten, of eiwitten komt, leidt altijd tot een toename in lichaamsvet.

Recepten

Appel-havermout uit de oven

– 80 GRAM HAVERMOUT

– 300 ML MELK

– 2 APPELS GERASPT

– 1 TL KANEEL

– 2 TL HONING

– 2 EL ROZIJNEN GEWELD

 

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar en doe in een vuurvast kommetje of ovenschaal.
  2. Bak het appel-kaneel havermout in 15 minuten af op 175 °C.

Quinoa met fruit en noten

– 120 GRAM QUINOA (BIJ VOORKEUR RODE)

– 240 ML WATER

– 2 EL KANEEL

– 2 HANDJES BLAUWE BESSEN

– 2 HANDJES GOJIBESSEN (OPTIONEEL)

– 2 EL ROZIJNEN

– 2 EL ZONNEBLOEMPITTEN

– 4 EL ONGEBRANDE PECANNOTEN (OF AMANDELEN, WALNOTEN, HAZELNOTEN)

– EVENTUEEL ALS VERSIERING WAT

 KOKOSSNIPPERS

 

  1. Was de quinoa grondig, het buitenste laagje is bitter.
  2. Breng de quinoa met het water aan de kook.
  3. Laat de quinoa ongeveer 12 minuten op laag vuur doorgaren (af en toe even roeren) tot de korrels zacht zijn geworden.
  4. Schep de quinoa in een kom en roer de kaneel erdoor.
  5. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe.

Vis Taco’s

– 4 TACO’S

– 8 VISSTICKS

– 150 GR MAIS

– 1 AVOCADO

– 75 GR SLA

– 100 ML GIEKSE YOGHURT

– 1 TL OLIJFOLIE

– 1 TL OREGANO

– SNUFJE ZOUT EN PEPER

 

  1. Bak de taco’s af volgens de instructies op het pak.
  2. Snijd de avocado in stukjes. Meng in een kom de sla, avocado en mais.
  3. Meng in bakje de yoghurt, olijfolie, oregano en zout en peper.
  1. Bak de vissticks in een pan met een beetje olie.
  2. Vul de taco’s met vissticks, groenten en saus.

Courgette avocado soep

– 1 COURGETTE

– 1 AVOCADO

– 1 SJALOTJE, FIJNGEHAKT

– 750 ML GROENTE BOULLION VAN TABLET

– 1 KLEIN SCHEUTJE OLIJFOLIE

– 75 GR FETA

 

  1. Snijd de courgette in blokjes.

     2.Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de courgette toe en bak al roerend 3 minuutjes.

  1. Schenk de bouillon erbij en kook de courgettes 5 minuutjes.
  2. Snijd de avocado doormidden om de pit en draai de twee helften los, verwijder de pit en de schil en prak het vruchtvlees grof met een vork.
  3. Haal de staafmixer door de soep en voeg de avocado toe en mix deze er nog kort door.
  4. Snijd de feta in kleine stukjes en serveer bij of in de soep. De soep is zowel warm als koud lekker.