Wat is een mootje?

Dit zijn mini-supermarkten die zich in de kleine kernen bevinden. Weggeefkastje zoals die er maar weinig zijn. Winkels met gratis maandverband en eerste levensbehoeften voor hen die het minder hebben. Dit gecombineerd met boeken.

De Mootjes worden gevestigd in wijken door het hele land heen. Parkeerplaatsen of fietsenrekken zijn niet nodig, de eerste keer worden de producten geleverd door Jumbo Monique. Daarna neemt de gemeenschap of de buurt zelf het aanleveren van deze mini winkels voor haar rekening. Oh ja; haar klanten betalen niet!

Wat is er te koop in deze winkels; vrij verkrijgbaar maandverband voor jonge meisjes

In gezinnen die het niet breed hebben wordt dit niet altijd aangeschaft. Dit kan enorme impact hebben op deze jonge meiden. Ook het beschikbaar stellen van rijst, macaroni, soep en andere basis ingrediënten voor in elk keukenkastje helpt deze gezinnen net die laatste dagen van de maand door. Zodat kinderen niet met een lege maag naar bed gaan.

Om ook de geestelijke honger te stillen zijn er in deze mini-supermarkt ook boeken te leen. Wat een win-win situatie oplevert. Leveranciers en klanten komen zo met elkaar in contact. Zodat klanten zonder schaamte het Mootje gebruiken, niemand weet of je iets komt halen of dat je een boek of iets anders komt brengen.

De buurt levert producten voor de buurt

Er is in het samenstellen van de inhoud bewust gekozen voor vezelrijke, houdbare producten. Doel is dat er daarna een wisselwerking ontstaat tussen gever en nemer.
Het nabuurschap van vroeger.

De boeken als bindmiddel

De boeken die aangeboden worden mogen gelezen worden, doorgegeven worden of terug gedoneerd worden. De eerste in- lading wordt verzorgd door Kringloopwinkel Rataplan.

Doneren

Woon je niet in de buurt van een Mootje, maar wil je wel graag bijdragen. Weet dat je middels deze QR-code een 
bijdrage kan doen. De schenkingen worden gebruikt voor het aankopen van extra levensmiddelen of de aankoop van nieuwe Mootjes-minisupers en inzamelplekken.

Mootjes-inzamelpunten

Ook vind je in de winkels van 
Jumbo Monique in Zwaagdijk en Heerhugowaard en bij Rataplan Alkmaar, Zwaag, Tuitjenhorn en Heerhugowaard Mootjes-inzamelplekken. Hier kan je je producten voor Mootjes doneren, wij zorgen ervoor dat het bij de weggeefkastjes terecht komt.

 

 

Samen maken wij armoede bespreekbaar

Mootjes-minisupers is een initiatief van Jumbo Monique in samenwerking met Kringloop Stichting Rataplan en Virtual Business Collective. Samen hebben zij de ambitie om de wereld mooier achter te laten dan dat zij haar aantroffen.
Monique Ravenstijn is eigenaar van Jumbo Monique. In haar supermarkten vind je naast de fijne Jumbo formule meer, veel meer. Samen met haar compagnon Bert Bargboer en het team bouwen ze aan de supermarkt van de toekomst.

De supermarkt als spil in het lokale ecosysteem

Zo is het idee ontstaan van Mootjes-minisupers, samenbouwen aan nog meer kleine ecosystemen. Door gezamenlijk verantwoording te nemen dragen we oplossingen aan om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Terug naar het nabuurschap van vroeger.

Waar komt de naam vandaan?

De naam is een knipoog naar de koosnaam van Monique, eigenaar van Jumbo Monique. Ook zijn mootjes kleine deeltjes, stukjes van de maand die men soms tekortkomt.

Waar worden de Mootjes gemaakt?

Waar de mini-supers in eerste instantie gemaakt zijn door Erik Staal van EST timmerwerken en Stijn van Kooten van VK-onderhoud heeft nu het bouwteam van Rataplan het productieproces overgenomen. Hiermee is een wens van Mootjes uitgekomen om ook mensen vanuit de participatie een aandeel te geven in ons mooie project. Groot is onze dank voor bovenstaande heren, zij hebben hun tijd belangeloos beschikbaar gesteld aan Mootjes.

Je kan altijd wat doen voor een ander, altijd

Groetjes van Mootjes-kernteam Wendy, Gert-jan en Monique