Nieren – juli

Nieren – juli

Net als de lever spelen de nieren een belangrijke rol bij het constant houden van het inwendig milieu. De nieren zuiveren het bloed van alle schadelijke stoffen waar het lichaam van af wil. Een deel van de schadelijke stoffen is gevormd in de lever. De lever heeft deze schadelijke stoffen van onder andere de eiwitafbraak weer afgegeven aan de leverader en via de bloedsomloop komen deze stoffen uiteindelijk in de nieren terecht.

De nieren reinigen je bloed

Water, zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines worden door je nieren uit het bloed gehaald en via de urine geloosd. Dit wordt uitscheiding genoemd. Ieder mens heeft twee nieren, een linker en een rechter. Ze liggen aan de rugzijde van je lichaam. De nieren halen afvalstoffen uit het bloed en ze zorgen ervoor dat bloedcellen in het bloed blijven. Ook berekenen je nieren precies hoeveel vocht je lichaam nodig heeft. Aan de hand daarvan halen ze meer of juist minder water uit het bloed.

Je nieren krijgen bloed via de nierslagader. Een nier bestaat uit drie delen: nierschors, niermerg en nierbekken. In de schors en het merg liggen kleine filtertjes die afvalstoffen en water, en ook het teveel zouten en vitaminen door laten. De bloedcellen blijven in het bloed, deze zijn te groot. Een deel van het water gaat terug door het filter.

Het gezuiverde bloed stroomt vervolgens via een afvoerend bloedvaatje terug in de nierader en daarmee in de bloedsomloop. Alles wat uit het bloed gehaald is, wordt in de nierbekken verzameld. Via de urineleider gaat het naar je blaas. Hier wordt het opgeslagen zodat je niet steeds naar de wc hoeft. Als je gaat plassen gaat de urine via de urinebuis je lichaam uit. Het bloed stroomt elke dag meer dan 200 keer door de nieren om te worden gezuiverd.

Als de nieren niet goed meer werken moet het bloed op een andere manier schoongemaakt worden. Dit kun je merken doordat je minder gaat plassen. Dit komt omdat er dan geen vocht meer uit het bloed gehaald wordt.

Symptomen en klachten bij nierschade

Je merkt lang niets van nierschade. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. En ze ontstaan pas als de nieren al flink achteruit zijn gegaan. Helaas ontdekken we ze daarom vaak (te) laat.

Let op bij hoge bloeddruk en diabetes

Heb je hoge bloeddruk of diabetes? Laat dan minstens eens per jaar uitzoeken of je nieren goed werken. Hoge bloeddruk en diabetes zorgen voor extra risico op nier schade. Schade aan je nieren kan hoge bloeddruk veroorzaken. En andersom kan hoge bloeddruk (ernstige) nier schade veroorzaken. Dat versterkt elkaar dus. Ook diabetes kan hoge bloeddruk veroorzaken (en verhoogt dus het risico op nier schade); daarnaast kan een te hoge bloedsuikerspiegel de nier filters beschadigen.

Recepten

Groene smoothie bowl

Bereidingstijd : 1-5 minuten recepten

 – 1-2 personen –

Een smoothie in een kom met een topping van fruit en kokos chips! Klinkt goed toch?! De smoothie bowl is qua structuur iets dikker, daardoor eet je het met een lepel. Het is makkelijk te maken en een perfecte manier om extra groenten en fruit binnen te krijgen. Deze groene variant met mango, avocado en spinazie is lekker zoet, fris en romig van smaak. En ziet er ook nog eens impressive uit!

INGREDIËNTEN

1 rijpe mango

1 rijpe avocado

Sap van 1 limoen

2 handenvol spinazie

10 munt blaadjes

100 ml water

2 eetlepel kokos chips

KEUKENHULPJE:

Blender

BEREIDING

Schil en snijd de mango en avocado in stukjes en doe samen met de overige ingrediënten in de blender (bewaar enkele mango stukjes om te garneren). Voeg een scheutje water toe (100 ml) en blend tot een dikke mousse.

Schep in 2 kommen en garneer met stukjes mango en kokoschips.

Eimuffins met groenten & ham

Bereidingstijd : 30-60 minuten recepten

– Maakt 12 muffins –

Deze luchtige, hartige muffins maak je met een basis van ei en groenten. Ze vullen goed en zijn daarom een voedzaam ontbijt en goede lunch. Zowel warm als koud erg lekker.

Past goed bij: ontbijt, picknick, groene salades, lunchbox

INGREDIËNTEN

10 eieren

2 lente-uitjes

1 paprika

2 wortels

1 teen knoflook (geperst)

6 cherrytomaatjes

150 g ham blokjes

Snufje zout

Keukenhulpjes: papieren muffinvormpjes, muffinbakvorm, rasp

BEREIDING

Verwarm de oven voor tot 180 graden en bekleed een muffinbakvorm met de muffinvormpjes.

Breek de eieren in een grote kom en klop los met een vork. Snijd de lente-uitjes en paprika fijn. Rasp de wortel, pers de knoflook en voeg alle ingrediënten (behalve de cherrytomaatjes) toe aan de eieren. Meng goed.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Halveer de cherrytomaatjes en leg op elke muffin een half tomaatje, met de gesneden kant omhoog. Bak gedurende 25 minuten.

Courgetti met pesto rosso

Bereidingstijd : 15-30 minuten recepten

– 2 personen –

Ben jij ook zo’n liefhebber van pasta? In dit gerecht tover je met een spiraalsnijder een courgette om in spaghettisliertjes. De courgetti is een lekker koolhydraatarm alternatief voor tarwepasta. Courgette helpt bij het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en reguleert je bloedsuikerspiegel. Laat de schil van de courgette zitten, die bevat belangrijke voedingsstoffen.

Past goed bij: groene salade

INGREDIËNTEN

COURGETTI

2 courgettes

TOPPING

100 g cherrytomaatjes

50 g pijnboompitjes

50 g Parmezaanse kaas (geraspt)

Keukenhulpjes: spiraalsnijder

 

BEREIDING

Volg het recept van pesto rosso

Rooster de pijnboompitjes voor de topping in een koekenpan op laag vuur goudbruin.

Gebruik de spiraalsnijder om van de courgettes spaghettisliertjes (courgetti) te maken. Verdeel de courgetti over 4 borden. Wil je hem niet rauw eten, bak de courgetti dan enkele minuten in een koekenpan met 1 eetlepel boter.

Meng de pesto door de courgetti. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel over de courgetti. Garneer met de pijnboompitjes en Parmezaanse kaas.

Griekse salade

Bereidingstijd : 10-15 minuten recepten

– 2 personen –

Een Griekse salade is een ideale lunch! Super makkelijk in de bereiding, koolhydraatarm en boordevol goede voedingsstoffen. Bovendien vult deze salade goed en kun je er lang op door. Je zult niet snel last hebben van een middagdipje!

INGREDIËNTEN

200 g cherrytomaatjes

Halve komkommer

100 g feta

Een kleine rode ui

100 g olijven (zonder pit)

DRESSING

5 el olijfolie

1 el citroensap

1 tl gedroogde oregano

Zout & peper

 

BEREIDING

Halveer de cherrytomaatjes, snijd de komkommer en feta en doe alles in een kom. Snijd de rode ui in dunne ringen en voeg toe.

Meng voor de dressing de olijfolie, citroensap, oregano en peper. Voeg de dressing en olijven toe aan de salade en meng goed.