De etalages in Alkmaar opgesierd met stukken van de kunst uitleen, Mootjes-café delend met de bibliotheek die onze klanten wegwijs maken op het gebied van digivaardigheden. En wat dacht je van het jaarrond inzamelen voor de voedselbanken. Simpel, doch duurzaam.
Enkele jaren terug heb ik een governance opleiding gedaan voor commissaris en toezichthouder. Deze werd gegeven in een precieuze omgeving van kasteel Wittenburg in Wassenaar. Onwijs leerzaam en inspirerend waren deze lessen en zeker ook de interactie mijn mede-studie genoten. Afkomstig uit het bedrijfsleven, de vakbonden, de Tweede Kamer en alles daartussenin. Dit gaf mij een interessante kijk in andere werelden en de denkwijze van andere bloedgroepen.
Dat de wereld in transitie is, is geen geheim. Je hoeft de kranten maar open te slaan en je leest veel verandering. Of dat altijd de goede kant op is, daar heb ik zo mijn gedachtes over. Maar dat er veel gebeurd is, is een gegeven.
Zo zijn wij bij Jumbo Monique ook al jaren bezig met een transitie, langzaam maar zeker transformeren wij naar een sociaal duurzame supermarkt. Een plek waar mensen graag komen, waar vele samenwerkingen met lokale partners plaatsvinden, en waar we onze winkel meters durven te delen met maatschappelijke instellingen.
Nu terug naar mijn opleiding, waar ik de eerste periode het geleerde vooral in mijn eigen bedrijf inzette, is nu de tijd gekomen om deze kennis buiten de deur in te gaan zetten. De bibliotheken zijn ook in transitie, ze zullen wel moeten met steeds meer zorgtaken welke vanuit Den-Haag op hun bordje gelegd worden, versus de steeds minder wordende subsidiegelden vanuit hetzelfde Haagse. Direct zag ik de paralellen, maar ook de kans om mijzelf weer verder te ontwikkelen.
Hoe ga je hier mee om, de vacature knipoogde op LinkedIn, en ik dacht ik ga schrijven. Want hoeveel ga ik hier weer leren van andersdenkende mensen die samen met mij in de Raat van Toezicht komen. De compleet andere verdienmodellen die gehanteerd worden, en waarvan de geldstromen afkomstig uit subsidies steeds minder worden.
En hoe gaaf is het om toezicht te houden op dit transformatie proces. Zodat een instituut als de bieb behouden blijft voor volgende generaties. Door de juiste vragen te stellen bijgedragen aan het houdbaar houden van het de bieb. Die overigens ook allang niet meer het gebouw is waar je je boeken leent. Dit zijn net als onze winkels ook kleine lokale ecosystemen geworden.
Verandering is van alle tijden, echter periode als deze geven een urgentie weer. De urgentie om verandering te omarmen. Veel meer te gaan praten met elkaar, over mensen, gezonde voeding en sociale duurzaamheid. De urgentie is al reeds lange tijd zichtbaar, alleen was de noodzaak om te gaan veranderen niet voldoende aanwezig. Nu met omzet-en margedruk, sterk stijgende kosten, en een aan veranderen onderheven wereld moeten we wel. Weten hoe dat allemaal moet, wist ik het maar. Natuurlijk heb ik wel ideeën en deze zet ik in waar mogelijk. Ontdek dan wat er werkt en wat niet, schaaf bij en praat met mijn compagnon of collega’s over hoe nu verder. En dan is juist de kijk van andersdenkende de sleutel om te zien waar je met je Retail ogen aan voorbij gaat. En zo zie je maar weer, alles is altijd in verbinding met elkaar!
Samen bouwen op bestaande modellen aan een nieuwe economie, moeilijker als dit is het mijn inziens niet. Doe je mee?
Copyright Jumbo Monique © 2025 | Site: Outlawz Digital Agency