De kracht is dapper voortploegen

De kracht is dapper voortploegen

Dat het guur weer is in supermarktland, dat is voor vele, niet in deze wereld levend, een verassing. Gelukkig begint het tij te keren en zien mensen buiten de supermarkt wereld steeds vaker dat het op dit moment geen rozengeur en wodka lime is.

En toch moeten we door, en waarvoor kies je dan. Onze keuze is wellicht tegendraads te noemen, of juist slim. Wij doen dit jaar drie verbouwingen, waarvan er eentje al plaatsgevonden heeft. Is dat verstandig? Dat zal de tijd ons mogen leren. Een rondvraag langs mijn collega’s leerde dat velen de hand op de knip houden.

De eerste winkel die reeds verbouwd is, is naar een ander format gegaan, namelijk die van ‘beste buurman’. Zo is het compleet beter passend in het marktgebied waar deze winkel zich bevindt. De aanpak van deze compleet nieuwe winkel was geheel circulair. Met enkel kosten aan arbeidsuren.

In de tweede winkel waar straks bouwmensen gaan lopen, is een kleine aanpassing genoeg om weer volledig eigentijds te zijn. Een extra emballagemachine op een andere plek in de winkel. Samen met zijn oudere broertje straks weer voorin de winkel, waar hij voorheen ook stond. En natuurlijk de servicebalie waar tabak verkocht werd, verdwijnt. Zonder deze twee, door de overheid ingegeven aanpassingen had deze winkel zeker geen reset nodig gehad, maar dat terzijde.

Kiezen om geen aanpassingen in deze winkel te doen, geeft mijns inziens direct achteruitgang aan. De servicebalie die twee weken na de heilige 1 juli zal verdwijnen, maakt dat de winkel direct in een andere energie komt. De rollen van onze medewerkers veranderen daarin mee. Dus weg oude gewoontes, hallo nieuw begin.

Na de opening van Zwaagdijk, de eerste winkel die ik vanaf het begin opgebouwd heb, dacht ik destijds, zou ik dit ooit nog meemaken. Het is zo gaaf om helemaal vanaf scratch te starten. Is hier het moment daar! Dit keer in een monumentaal pand midden in de stad Alkmaar. Voor de derde keer openen we op een nieuwe plek een supermarkt, starten met 0 euro omzet en beginnen met een compleet nieuw team.

Wat gaat deze winkel nu echt doen? De rapporten vertellen verhalen, maar pas na 25 september weten we echt waar we dan staan. En tja, soms valt het mee en soms moet je wat langer zoeken naar de juiste balans en energie in de winkel.

Vind ik dit niet reuze spannend! Jazeker wel, maar ik geloof ook dat als het tij keert, we weer direct de wind vol in de zeilen mee kunnen pakken. En zolang bruin het financieel nog kan trekken is er geen noodzaak om het niet te doen.

Voor mij misschien nog wel het belangrijkste in deze, het helpt mij enorm om de focus op de toekomst te houden. Beseffend dat ook tijden als deze erbij horen. Focus houden op waar ik heen wil, brengt mij dat ik positief naar de bestaande uitdagingen kan blijven kijken.

En ja natuurlijk ga ook ik niet goed op het ‘nee verkopen’ wat de vele boycotten ons brengen. Maar dat deze een hoger doel dienen kan ik alleen maar onderschrijven.

Dus proost op naar een gezond verdienmodel voor de gehele keten, ik ploeg dapper door. Hopende op betere tijden 😀

Deel dit bericht