Feest!

Feest!

Sommige artikelen heb je in de seizoenen, sommige alleen rond speciale dagen en sommige gewoon ’t hele jaar door.

Hier een klein kijkje achter de schermen van de supermarkt tijdens de roerige feestdagen.

Nu ik, Monique – eigenaar van Jumbo Monique – dit schrijf, zitten we in een paar heerlijke nazomerse septemberdagen en liggen de pepernoten alweer in de winkel. Wat een tumult geeft dit elk jaar weer. De verwijten vliegen je om de oren. Maar zouden deze lekkernijen in de winkels neergelegd worden als ze niet verkocht zouden worden? Ik denk het niet!!

Na de eerste instroom van de pepernoten volgen enkele weken later de chocoladeletters en ander zoets. Opeens komt Sint Maarten in beeld en presenteren wij mandarijnen en snoepgoed samen met lampions en bijbehorende lichtjes. Echter… na 11 november verkoop je wekenlang geen snoepgoed meer. En ook stagneert de koek- en banketverkoop in deze periode van het jaar. Want pepernoten, speculaas en Sint-banket zijn heerlijkheden die er dan gesnoept worden.

En dan is de kerstperiode daar… dan komen de meest opmerkelijke producten de winkels binnen. Elk jaar weer word ik verrast door de dan geldende trends. De inkoop voor deze is lastig: waar gaat de consument dit jaar voor? Vooral als je weet dat er op deze artikelen vaak in de zomer al ingetekend wordt. Dit betekent dat je een pre-order plaatst en dat dit is wat je krijgt. Dus al snel of te veel of te weinig.

En dan als klap op de vuurpijl sluiten we het jaar af met de eindejaarsproducten. We nemen afscheid van de exclusieve kerstgoederen om ons volledig te richten op de verkoop van oliebollenmix, poedersuiker en zonnebloemolie. De broodafdeling wordt omgebouwd naar grootse presentaties van appelflappen, appelbeignets en kant-en-klare oliebollen. En we bouwen we displays met daarop champagne voor groot en klein.

Dus zo zie je dat de cyclus rond de feestdagen gewoon al rond september ingezet wordt en dat pepernoten seizoensartikelen zijn geworden, naast het grote geweld van de in-out producten van de feestdagen. Pepernoten te vroeg? Voor de een wel, voor de ander niet. Maar lekker? Altijd!

Deel dit bericht