Jeelink koekjes

Jeelink koekjes
No waist koekjes

Deze koekjes vertellen het verhaal van een circulaire gedachte. Het begon met een tweetal studenten, genaamd Judith en Jorieke die een stage opdracht aanvaarde bij NMK Esbaco in Hoorn. Een bedrijf dat onder andere marsepein en fondant produceert. Na wisseling van een productielijn blijft er altijd een restant over. Deze restjes worden normaliter afgevoerd als voedsel voor dieren. Het wordt dus zeker niet verspild, maar deze studenten bedachten dat het ook gebruikt kan worden voor koekjes! Zo krijgt zowel marsepein als fondant een tweede leven. En wordt voedsel opnieuw voedsel voor de mens.

Monique van Jumbo Monique was zeer enthousiast over het initiatief. Zij vond dat het hier niet hoefde te stoppen. Ook het afval van supermarkten kan weer terug het productieproces van voedsel. De dames namen de uitdaging aan en betrokken de supermarkt bij de samenwerking. De super treft regelmatig een doos eieren waarbij er eentje stuk is. Deze doos kun je niet meer verkopen, maar de eieren zijn prima te gebruiken voor de koekjes.

In het marktonderzoek kreeg de consument vragen over de smaak, grootte en prijs van de koekjes. In samenwerking met Echte bakker Zwart uit Wervershoof is dit waarheid geworden. We zijn trots.

Zi zie je dat vanuit de kracht van samen studenten een kans krijgen, verspilling wordt tegengegaan en lokale ondernemers elkaar ondersteunen. Proef ze ook, die (h)eerlijke koekjes, die soms gewoon op zijn. Want ze verkopen zo goed dan ze de reststromen voor zijn. En ook dat hoort bij koekjes die gemaakt zijn van geredde producten.

Deel dit bericht