Monique Ravenstijn blij met supermarkt in voormalig V&D

Monique Ravenstijn blij met supermarkt in voormalig V&D

Monique Ravenstijn blij met supermarkt in voormalig V&D

“Ik wil de wereld mooier achterlaten dan we hem aantroffen”

Op de monumentale etalagevloeren in het voormalige V&D-pand aan de Laat, kun je straks koffie drinken in Mootjes Café. “Dat is het sociale café dat we ook in andere vestigingen hebben van Jumbo Monique. De huiskamer van onze winkel,” vertelt Monique Ravenstijn, die in september haar Alkmaarse vestiging opent van Jumbo Monique.  Met liefde laat ze de winkel bouwen met behoud van de monumentale onderdelen van het gebouw (zie ook het interview met de architecten): “Ja, dit wordt een speciale Jumbo, maar je kunt er ook gewoon je boodschappen doen!”

Natuurlijk zou de winkel efficiënter ingericht kunnen worden als de monumentale onderdelen er niet zouden zijn. Maar Monique Ravenstijn koestert de karakteristieke elementen: “Met die pilaren ben ik juist heel blij. Iemand wilde ze weghalen, maar ik zei, nee hoor, dan teken je er maar omheen. En die gewelven, dat worden straks de blikvangers van de winkel.”

Twee keer per week zijn de monumentale etalagevloeren straks het toneel van het sociale café. Monique: “Dan krijg je van ons een bakkie en gebakkie. Een kop koffie en iets lekkers dus. En dat geldt voor iedereen die op maandag of vrijdag tussen 10 en 11 uur langskomt. In Mootjes Café komt iedereen. Jong en oud, nieuwe Nederlanders, geboren en getogen Alkmaarders, noem maar op. Alles door elkaar en iedereen gaat met elkaar in gesprek. Die etalagevloeren zijn natuurlijk verhoogd, die kunnen we niet aanpassen vanwege de monumentale status, maar kom gerust met je rolstoel, we helpen je graag.

En uiteraard kun je ook op andere tijden gebruikmaken van het café. Er komt een koffieautomaat waar je koffie kunt tappen voor weinig. En wil je iets eten, dan koop je dat gewoon in de winkel. Een heel laagdrempelige manier om even met je hele gezin koffie te gaan drinken met bijvoorbeeld makarons uit de winkel. Niet om te concurreren met de horeca, hoor. Er zijn bewust geen bordjes en bestek en we verlenen geen enkele service. We bieden alleen de ruimte aan.

Jumbo Monique is niet zomaar een Jumbo, en niet alleen omdat de supermarkt straks in een monument zit. Monique: “Voor mij is de supermarkt de kerk van de toekomst, de spil in het lokale ecosysteem. Niet veel mensen gaan nog naar een kerk. Maar in de kerk zorgden mensen voor elkaar. Dat is ook wat ik voor ogen heb met Jumbo Monique. Zorgen voor mensen die het financieel wat minder hebben, maar ook samenwerken met lokale partners om het economische systeem te versterken.

Vijfde generatie

En eigenlijk doe ik dat al 25 jaar. Ik ben de vijfde generatie in de familie die aanvankelijk op Texel een supermarkt had. Ook daar werkten allerlei partners samen en zag je dat ze elkaar versterkten. Maar dat was nog wel in de zin van de oude economie.

Op een gegeven moment zag je dat de wereld zich steeds meer ging vernieuwen en gingen we allemaal online. Dat heeft ons veel gebracht, maar er komt ook sociale armoede uit voort. En als je een winkel hebt, volgt natuurlijk de vraag: wat als dit heel groot gaat worden, wat is dan nog de meerwaarde van een stenen winkel? Dat is wel de plek waar je verbinding vindt, waar je elkaar ontmoet. In een supermarkt komen alle lagen van de samenleving, van oud tot jong.

Verbinding

Wij richten ons op die verbinding en willen de maatschappij iets brengen. Dus dan moet je zorgen dat je winkel sexy en sprankelend is. Dat mensen er herkenning vinden, food theater en ambacht en dat er oog is voor de klant. Dat betekent ook dat je medewerkers je goud zijn. Dat is de manier waarop wij onze winkels aansturen. Niet vanuit de kosten en niet op de eerste plaats omzet gedreven. Hoewel dat ook telt bij ons, want de rekensom moet uitindelijk wel kloppen.

Mootjes-Minisupers

Een voorbeeld van de maatschappelijke uitingen van Jumbo Monique zijn de Mootjes. De minisupers in kastjes in de buurt. Monique: “Er zijn er nu tien, van Heerhugowaard tot en met Oudorp en Limmen. En er komen er nog minstens tien bij. In april hebben we een circulair diner georganiseerd in de Ruïnekerk in Bergen en daar hebben we 18000 euro opgehaald. Daar worden nu weer tien mootjes van gemaakt door Rataplan.

Wij zijn nu bezig met het zoeken naar goede plekken. Dat gaat het beste via via. Je moet ze niet voor je winkel zetten natuurlijk, dat werkt niet. Maar als je zegt: er mag er wel één bij mij in de tuin, dan moet je daar goed over nadenken, want er zit wel wat aan vast. Het kastje moet onderhouden worden en je moet ook zorgen dat het gevuld blijft.

In een Mootje vind je de basis voor je keukenkastje, maar ook bijvoorbeeld maandverband. En boeken natuurlijk. Je kunt alles gratis pakken en de combinatie met de boeken maakt dat je je niet hoeft te schamen om iets te pakken. Want niemand weet of jij een boek komt brengen of halen of dat je een pak rijst uit het kastje pakt.”

Zendingswerk

“Ik noem het wel eens zendingswerk. Een latent verlangen in mij om die wereld mooier achter te laten dan we hem aantroffen. Dat is allemaal niet zo moeilijk als we gewoon nuchter nadenken en samenwerken. En als iedereen vanuit zijn of haar talent een bijdrage aan die wereld levert. Zodat je aangesloten bent bij wie je bent, omdat daar de werkelijke sleutel van geluk ligt.

Zelf kwam ik erachter toen ik keuzes ging maken buiten mijn aangeleerde patronen. Ik ontdekte dat er dan andere uitkomsten kwamen, die me een weer een andere wereld lieten zien. Dus ik dacht, als dat voor mij geldt, dan geldt dat ook voor de wereld. En daar komen dan weer ideeën uit voort. Zo laten wij in de winkel bijvoorbeeld zien hoeveel suiker er in de producten zit. Er komt ook weer een mini bieb in deze winkel. En ik wil graag samenwerken met allerlei instanties die gebruik gaan maken van het sociale café. Er kan bijvoorbeeld een welzijnswerker gaan zitten of een wijkagent. Of iemand van de bieb de mensen kan helpen met digi vaardigheden.

Verder kun je er natuurlijk ook gewoon kopen wat je in een supermarkt koopt. Daarbij willen we in deze stadsvestiging aansluiten op de verschillende eetmomenten. Wat eet ik nu op dit moment, wat eet ik vandaag, wat eet ik morgen? En voor al die vragen moet je straks eenvoudig het antwoord vinden in onze winkel.”

Deel dit bericht