Mootjes-Minisupers voor een mooie stad

Mootjes-Minisupers voor een mooie stad

Een mini-super in de buurt met een missie

Een tijd geleden kwam ik op het idee van een weggeefkastje in de wijk dat op meerdere manieren mensen kan helpen. Dit werd de ‘Mootjes Mini-Super’. De Mini-Super heeft als missie te voorzien in eerste levensbehoeften voor hen die het minder hebben, zoals pasta en rijst.

De eerste Mootjes staan in delen van West-Friesland, maar nog niet in Hoorn. Dankzij een succesvol anti-verspillingsdiner en veiling eerder dit jaar, kunnen we nieuwe Mootjes Mini-Supers maken! Deze zouden we graag in Hoorn plaatsen.

Het idee achter de Mootjes

Door gratis essentiële producten beschikbaar te stellen, helpen we mensen die moeite hebben om rond te komen. Daarnaast kunnen producten gered worden die anders weggegooid worden, en krijgen een tweede leven. De eerste keer worden de producten geleverd door Jumbo Monique. Daarna neemt de gemeenschap of de buurt het aanleveren van producten over.

De buurt levert producten voor de buurt

Door buurtbewoners te betrekken bij het aanvullen en onderhouden van de kastjes, creëren de Mootjes een gevoel van saamhorigheid en wederzijdse steun binnen de gemeenschap. Veel vrouwen en meisjes hebben bijvoorbeeld niet altijd toegang tot menstruatieproducten, wat hun dagelijks leven en gezondheid negatief beïnvloedt. De Mootjes Mini-Supers bieden daarom gratis maandverband en tampons aan.

Ook het beschikbaar stellen van rijst, macaroni, soep en andere basis ingrediënten voor in elk keukenkastje helpt deze gezinnen net die laatste dagen van de maand door. Zodat kinderen niet met een lege maag naar bed gaan.

De boeken die aangeboden worden mogen gelezen worden, doorgegeven worden of terug gedoneerd worden. De eerste inlading wordt verzorgd door Kringloopwinkel Rataplan.

Dit hebben we nodig

We hebben vier kastjes die in Hoorn geplaatst kunnen worden. Woon jij in een betrokken straat of buurt waar zo’n Mini-Super goed zou passen? Of heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld plek voor de deur om deze neer te zetten, en vind je het leuk om deze te beheren? Geef aan welke locatie jij een goed idee zou vinden, en of jijzelf of iemand anders het kastje kan beheren. Het kastje wordt vervolgens kosteloos aangeleverd en geplaatst.

Wil je op een andere manier bijdragen? Help mee de kastjes gevuld te houden en doe een donatie via de QR-code. De schenkingen worden gebruikt voor het aankopen van extra levensmiddelen.

Hoe gaat het in zijn werk

Vind je het leuk om beheerder / bedrijfsleider te zijn van een Mini-Super? Dan zorg jij voor het onderhoud van het kastje. Dat kan zo simpel zijn als het kastje af en toe schoonmaken, of de spulletjes even netjes neerzetten. Daarnaast zorg je er samen met de buurt voor dat het kastje gevuld blijft.

Over de initiatiefnemers

Ik ben Monique Ravenstijn, en ik ben dit initiatief gestart omdat ik graag met mijn bijdrage de wereld een stukje mooier achterlaat. Samen met Gert-Jan Dekker, directeur-bestuurder van onder andere RataPlan en Noppes, en Wendy Stammis, eigenaar van Virtual Business Collective ben ik mede-oprichter van Mootjes Mini-Supers.

Vanuit mijn Jumbo Monique winkels zorg ik voor de eerste inlading van de Mootjes. Gert-Jan zorgt voor de eerste inlading van boeken. En samen met zijn ‘bouwteam’ maken zij de Mootjes. Wendy is coördinator van de bedrijfsleiders en zorgt voor structuur.

Heb je nog vragen of wil je je opgeven? Stuur dan een bericht naar info@jumbomonique.nl

Deel dit bericht