Samenwerking Jumbo Monique en Stoer

Samenwerking Jumbo Monique en Stoer

Stoer Food Factory gaat de samenwerking aan met Jumbo Monique. Om niets te verspillen, maakt Stoer voor een zeer kleine prijs maaltijden met producten die Jumbo Monique overhoudt. Stoer wil niets verloren laten gaan, wil dat niemand honger hoeft te hebben en wil zorgen dat mensen met een achterstand of arbeidsbeperking zich in het bedrijf kunnen ontwikkelen. Deze manier van ondernemen past helemaal in de visie van Jumbo Monique. Maar hoe is de samenwerking tot stand gekomen en wat houdt deze precies in?

De duurzame visie van Jumbo Monique

Jumbo Monique omvat de twee Jumbo-vestigingen van Monique Ravenstijn en compagnon Bert Bargboer in Heerhugowaard en Zwaagdijk. Monique houdt zich in brede zin bezig met duurzaam en sociaal ondernemen, circulaire productie en gezonde, verantwoorde voeding. Om deze filosofie uit te dragen, heeft ze het platform Jeelink opgericht. Organisaties en personen die op hun eigen manier een steentje willen bijdragen aan een duurzamere, socialere wereld, kunnen zich als partner aansluiten bij Jeelink. Zo ontstaat er een hecht netwerk dat echte maatschappelijke impact kan maken en voor meer bewustwording kan zorgen.

Natuurlijk wil Monique zich ook zelf concreet inzetten voor het sociale en duurzame ‘No Waste’-gedachtegoed. Zij zag hiertoe kans door de betreffende twee Jumbo-vestigingen te beheren en hier haar eigen naam aan toe te voegen. Jumbo Monique ontvangt wekelijks ongeveer 20.000 bezoekers. Dit zijn mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking: iedereen moet immers boodschappen doen. Wil je mensen bewust maken van hoe een socialere, duurzamere economie eruit kan zien, dan is een breder publiek niet voor te stellen. Zo wil Jumbo Monique in haar Foodcafé een soep van ‘geredde groenten’ gaan aanbieden aan klanten. Ook wordt gekeken naar hoe producten houdbaarder gemaakt kunnen worden, om deze producten in de winkel te kunnen verkopen. Het idee is om hiermee het verhaal van duurzaamheid en circulariteit aan mensen te vertellen.

“Niemand komt zijn bed uit om de wereld een beetje slechter te maken,” stelt Monique. Waarom zijn we dan toch nog de verkeerde kant aan het opgaan? Volgens Monique is de reden daarvoor dat mensen zich simpelweg niet bewust zijn van wat er mogelijk is. Wanneer mensen zich daar wel bewust van zijn, kunnen ze keuzes maken buiten hun aangeleerde patronen. Zo kunnen we allemaal uiteindelijk in de juiste richting gaan bewegen.

De samenwerking met Stoer

De samenwerking tussen Stoer en Jumbo Monique gaat enkele jaren terug. Stoer was in de vorm van onder meer een leerwerkrestaurant actief. Jumbo Monique leverde overgebleven producten aan Stoer om mooie gerechten van te maken. Destijds is er ook eens een ‘anti-verspillingsdiner’ georganiseerd.

Onlangs is Stoer overgenomen door de drie sociale ondernemers Bas Leenders, Dennis Stam en Sander Tensen. Bas en Sander kwamen met Monique aan tafel te zitten om te praten over de samenwerking met Stoer. Monique kende Bas al van een project van jaren eerder. De doelstellingen en visie van de drie ondernemers komen erg overeen met die van Monique. Kort gezegd draait het allemaal om denken vanuit kansen. Monique was enthousiast over de nieuwe samenwerking. Tenslotte kom je niet altijd mensen tegen die met dezelfde principes in het leven staan. Ontmoet je zulke mensen wel, dan wordt het onmogelijke mogelijk, aldus Monique.

Overgebleven producten

Wat zijn nu eigenlijk ‘overgebleven producten’ en hoe gaat de levering aan Stoer van deze producten in zijn werk? Producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt, worden de dag voor die houdbaarheidsdatum uit de schappen gehaald. De volgende ochtend, als de producten in kwestie op de datum zijn, worden ze door een vrijwilliger van Stoer opgehaald en meegenomen naar de Stoer-keuken in Alkmaar. Op diezelfde dag maakt Stoer er nieuwe maaltijden van. Verwerk je producten in een nieuw product, dan verleng je bovendien de houdbaarheidsdatum met zeker twee dagen. Een perfect voorbeeld van een nieuwe manier van denken en hoe je verantwoord en efficiënt met voedsel om kunt gaan.

Compost maken

Vanuit dezelfde manier van denken is het idee ontstaan om Stoer de beschikking te geven over de composteermachine van Jumbo Monique. Deze had Monique enkele jaren geleden aangeschaft, om tot een ‘circulaire’ oplossing te komen voor het GFT-afval van Jumbo Monique. Oorspronkelijk stond deze composteermachine in de vestiging in Zwaagdijk.

Het composteren van het GFT-afval bleek arbeidsintensief en zorgde voor geuroverlast rondom de winkel. Daarbij wordt de Zwaagdijkse vestiging momenteel verbouwd, waarmee de winkel groter en het magazijn, waar de composteermachine stond, wat kleiner wordt. Zodoende stelde Monique voor om de composteermachine over te dragen aan Stoer. Bas en Sander besloten vervolgens de machine in de Stadsfabriek Alkmaar te plaatsen, waar de ruimte hiervoor aanwezig is en waar veel organisaties zich in zullen gaan vestigen, onder andere een aantal organisaties van Bas en Sander.

Klanten kunnen bij Jumbo Monique eenmalig voor 2 euro een emmer kopen en met die emmer onbeperkt compost ophalen in de winkel. Hier is ook het verhaal achter de compost terug te lezen en te zien. Mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, kunnen gaan werken met de composteermachine. Een deel van de compost gaat naar de stadsmoestuinen. Opnieuw worden mensen zo bewust gemaakt van hoe het óók kan. En dat is dan weer een belangrijk doel van Monique en van Stoer.

Samenwerking tussen Jumbo Monique en Stoer in de toekomst

Wat ligt er nog in het verschiet qua samenwerking tussen Stoer en Jumbo Monique? Volgens Monique gaan er zeker grootste dingen gebeuren. Een eerstvolgend plan is om Stoer ‘No Waste’-koekjes te laten maken. Jumbo Monique deed dit zelf al langer met restproducten van producent van zoetwaren NMK Esbaco. Ook zouden er in de toekomst lezingen kunnen plaatsvinden. En wie weet wat er verder nog kan gaan ontstaan. Het begin is er in ieder geval, en dat begin zal gaan leiden tot meer initiatieven en meer bewustwording rond een duurzame economie waarbij niemand aan de kant hoeft te staan.

Tekst: Ayolt Nieman

Deel dit bericht