Stop de verspilling, durf te leven

Stop de verspilling, durf te leven

Stop de verspilling, durf te leven

In de ideale wereld zouden wij niet geconfronteerd worden met het inzamelen van kleine flesjes en blikjes. Nee want wij zouden onze kinderen allang geleerd hebben dat ze de blikjes en flesjes gewoon in de vuilnisbak thuishoren.

Symptoombestrijding dat is waar wij enorm goed in zijn geworden. Maar net als bij een wond die ontstoken is moet de etter eruit. Een kabinet wat gevallen is, een land wat onbestuurbaar geworden is door mijns inziens vooral heel veel snipper partijen. Gaan we het weer doen, dat wat wij altijd al deden, of staat er een partij op die met een visie voor ons mooie Nederland komt. Een zienswijze geschreven op hoe wij ons land willen over 5-50 en 100 jaar. Een meetlat waar je alle uitdagingen van deze tijd aan kan toetsen.

Wat nu als we in de perfecte wereld zouden leven, hoe zouden we dan om moeten gaan met de tijd die we over zouden houden?

We klagen veel, vinden veel van vooral een ander en problemen liggen het liefst buiten onszelf. Veel tijd verspillen we dan om met zaken als dit bezig te zijn.

In een wereld waar verspillen gewoon is geworden door de grote mate van overvloed waarin wij leven valt het niet eens meer op. Toch is tijd het kostbaarste wat wij hebben, het komt namelijk nooit meer terug.

We willen dat mensen gezonder gaan leven. Vanuit vele hoeken wordt gemompeld dat een suikertax, geen BTW op AGF of zelfs de alcohol uit de supers de oplossing zouden zijn. Maar is dit werkelijk zo, of zou dit weer een nieuw staaltje symptoombestrijding zijn? Zelf denk ik het laatste, de betutteling en dus meteen een van de grootste etterstromen van onze wereld is dat wij als burgers geen verantwoording nemen.

Maar laten we wel zijn als ik te veel wijn drink, te veel ongezond eet om vervolgens alleen maar op de bank te blijven hangen. Dan weet eenieder weldenkend mens, mmm hier heb ik een uitdaging, Wil ik dit veranderen dan zal ik zelf aan de bak moeten. Zou dit niet iets zijn wat wij onze kinderen moeten leren?

Maar terug naar de inzameling van de blikjes, wij zijn dit als super verplicht. We doen dit ook en we roepen nu iedereen op om deze voor inlevering om te spoelen. Het schoonmaken van de machine is een dagtaak geworden, in veel gevallen moet er een nieuwe automaat aangekocht worden, waar je dan wel de investering geheel of gedeeltelijk vergoed van krijgt. Allemaal verspilling die niet nodig zou zijn geweest als wij onze blikjes gewoon opgeruimd zouden hebben.

Dus iets wat soms ogenschijnlijk klein begint, vaak ver van je bed en waar vele van denken, ach zo’n vaart gaat het niet lopen kan een onwijze impact hebben op de bedrijfsvoering in je supermarkt.

Snap gerust dat wij hier niet de wereldse problemen op kunnen lossen maar ga eens met een gezonde blik naar je eigen leven en organisatie kijken brengt je veel. Kijken naar wat wel kan, vanuit een positieve energie acteren op je lopende vraagstukken en je medemensen hierin meenemen maakt dat je veel tijd overhoudt, Tijd die je kan besteden aan je klanten, medewerkers of aan jezelf.

Monique Ravenstijn

Deel dit bericht