Voedsel verbindt

Voedsel verbindt

Een avondje naar het café en ik heb er weer voor een week werk bij. ‘Monique doet leuke dingen’, zei een vriendin laatst tegen de uitbater van een leuk eetcafé in Bergen. Mensen die mij kennen, weten, gooi er bij Monique een euro in, en ze gaat helemaal los.

Dus ik, aangemoedigd door, begin te vertellen wat ik allemaal doe in en om mijn winkels. Het verhaal dat ik enkele jaren terug verspillingsdiners organiseerde zowel in als buiten mijn winkels maakte een reactie los.

Koken met producten tegen de datum, eten op meubels van de kringloop, meubels waar de prijskaartjes nog aanzitten. Een grootse verscheidenheid aan bestek, glazen en borden. En zo startte het ontvouwen van nieuwe ideeën.

Hoe grappig zou dit zijn, in een dorp als Bergen waar veel mensen ruimschoots boven het minimum leven. Er moest wel een goed doel aan gekoppeld worden, daarover werden we het snel eens.

Ik vertelde over Mootjes-minisupers, haar doelen en oplossingen welke zij biedt. Ook vertelde ik dat Mootjes toe was aan nieuwe huisjes. De kinderziektes hebben we reeds uit het concept van onze mini-supers gefilterd.

Mootjes wat zijn dat? Naast deeltjes van de maand en vele kleine stukjes, zijn dit minisupermarkten. Weggeefkastjes waar je maandverband, boeken en de basis van een keukenkastje vindt, vertelde ik.

Mootjes zijn een oplossing tegen en verborgen armoede, eenzaamheid en bouwen aan nieuwe lokale-ecosystemen. Je gaat weer terug naar het nabuurschap van vroeger. Zij die het kunnen missen dragen bij aan hen die het nodig hebben.

Een datum werd snel gevonden, de kerk die midden in ons dorp staat werd de plaats van het diner. De meubels werden snel verzameld en de verkoop van de tickets begon.

Een enorm gemêleerd gezelschap schoof aan, van mensen van de gemeente en provincie tot mensen waar het geld als ware uit de zakken stroomde en alles daartussenin. Bij binnenkomst in de kerk was alles anders, en niks hetzelfde.

Lange tafels van verschillende komaf zorgden voor verbinding, het eten was heerlijk. Een pasteitje van paashaas ragoutbakjes, houdbaar tot december, maar die na de paasdagen hun waarde verloren hadden, werden gevuld met een ragout van vlees welke op de datum was. De overgebleven voorraad paaseitjes werden omgesmolten tot een chocolademousse. Kortom onze gasten enigszins overrompeld door de creativiteit wat je nog kunt maken met ingrediënten op de houdbaarheidsdatum, maar vooral de bewustwording dat ook seizoenartikelen aan verspilling onderheven zijn, maakten diepe indruk.

Sprekers vertelde over verspilling en circulaire economie, ikzelf vertelde over mijn nieuwe liefde Mootjes en haar verlangen naar nieuwe kindjes. Uiteindelijk sloten wij de avond af met de opbrengst van 8 nieuwe minisupers en een mooie duit aan euro’s.

Maar het belangrijkste was dat dit diner mensen met elkaar in verbinding heeft gebracht, en dat mensen anders naar voedsel op datum zijn gaan kijken en dat verspilling in zijn algemeen bespreekbaar is gemaakt.

Natuurlijk brengt dit diner mij naast nieuwe Mootjes waar we weer veel impact mee kunnen maken ook een stukje naamsbekendheid voor mijn bedrijf. En gezien wij komend najaar in de naastgelegen stad Alkmaar een winkel openen voor Jumbo Monique een mooie win-win

Zo zie je dat oude en nieuwe werelden, oude en nieuwe economie en oude en nieuwe spullen hand in hand gaan met een fraai stukje bewustwording, plezier en de broodnodige verbinding.

Want naast verborgen armoede in euro’s, is er ook veel emotionele armoede in ons land. En gezien voedsel verbindt pak je eigenlijk vele maatschappelijke vraagstukken in 1 keer aan. Net zoals we in onze supers doen😀

Deel dit bericht