Vegetarisch – augustus

Vegetarisch – augustus

Ongeveer 860.000 Nederlanders (Vegetariersbond, 2020) eten geen vlees en zijn vegetariërs. Volgens de Vegetariersbond is een vegetariër iemand die niets eet van het gedode dier. Rond vegetarisch eten en vegetarisme (het volgen van een vegetarisch voedingswijze) zijn er diverse definities in omloop. Zo zijn er mensen die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten (eigenlijk pescotariërs), en mensen die geen zuivel, maar wel eieren eten (ovo-vegetariër) of mensen die geen eieren eten, maar wel melk drinken (lacto-vegetariër). Daarnaast heb je ook veganisten. Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Hieronder vallen ook producten als vlees, gelatine, leer, bont, zijde en wol.

Gezondheid

Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.Minder vlees en zuivel eten en méér peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers zorgt net als een helemaal vegetarisch eetpatroon voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen maar deze kun je ook uit andere producten halen. Het gaat om:

– Eiwitten voor de bouw van lichaamscellen;

– IJzer voor het transport van zuurstof door je bloed;

– Vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en

zenuwstelsel;

– Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Milieubelasting bij vleesvervangers

Een afname van de vleesconsumptie levert een bijdrage aan de vermindering van broeikasgasemissies. Dit komt omdat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. Een veelvoud van de hoeveelheid die nodig is voor dezelfde hoeveelheid eiwit in plantaardige producten. Het is wel belangrijk voor de milieuwinst (en je eigen gezondheid) hóe je het vlees vervangt. Plantaardige alternatieven zoals sojaproducten, noten en peulvruchten zijn dan betere opties wat betreft milieubelasting, gemeten naar broeikasgasemissie, dan zuivelproducten zoals kaas.

Zwanger en vegetarisch

Voor gezonde volwassenen kan een vegetarisch of veganistisch dieet aan de voedingsbehoeften voorzien, mits het voldoende gevarieerd is. Bij het drastisch verminderen of uitsluiten van dierlijke producten, adviseert de Gezondheidsraad om aandacht te besteden aan de inname van eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium en vitamine D, vitamine B12, ijzer, zink en jodium. Als alternatief voor vis kan er gekozen worden voor bijvoorbeeld een visvetzuursupplement op basis van algen. Een aandachtspunt bij een zwangere vrouw zijn sojaproducten. Matig gebruik daarvan is overigens geen enkel probleem. In sojaproducten kunnen wel stofjes zitten die op oestrogenen lijken, en waarvan je niet te veel wilt binnenkrijgen als zwangere. Je kunt prima vegetarisch of veganistisch eten tijdens de zwangerschap, maar neem zo nodig supplementen en eet niet heel veel sojaproducten.

Schaafsma Kliniek

De Schaafsma Kliniek is een gerenommeerd medisch leefstijl kliniek in Nederland en brengt vitaliteit en medische specialistische zorg samen sinds 2008. In de kliniek wordt er uitsluitend gewerkt in een multidisciplinair team van specialisten, artsen, therapeuten en andere experts op het gebied van geneeskunde, therapie, leefstijl, voeding, beweging, ontspanning en wellness. Wij vinden het b elangrijk dat bij fysieke en mentale klachten van onze cliënt dit eerst medisch goed onderzocht wordt, alvorens men zegt dat de oorzaak of instandhouding leefstijl gerelateerd is. Zo ook bij preventie, eerst brengen wij medisch in kaart hoe de gezondheid is van onze cliënt en daarna geven wij advies in leefstijlinterventies. Wij begeleiden ook cliënten met langdurige klachten en verzorgen wij second opinions.

Weet wat je eet! Afspraak met Nora French?

Onze experts uit de Schaafsma Kliniek geven uw maandelijks advies op het gebied van gezondheid in ‘Weet wat je eet!’. Daarnaast  verzorgt ons voedingstherapeut Nora French u de bijpassende recepten. Als u persoonlijk  begeleiding voor gezonde voeding wilt door Nora, of heeft u meer vragen over uw gezondheid? Neem dan contact op via www.schaafsmakliniek.nl of bel 030-7852428.

Recepten

Fresh & green smoothie

Bereidingstijd : 1-5 minuten recepten

Een frisse groene smoothie van fruit en groenten. De perfecte manier om een shot vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Heb je last van een ochtend- of middagdipje? Deze groene smoothie boost je energie!

Tip: Vergeet niet om bij een smoothie iets te kauwen, zoals op stukjes fruit, noten of zaden. Dit zorgt voor een optimale spijsvertering en opname van voedingsstoffen.

INGREDIËNTEN

  • Halve rijpe avocado
  • 2 handenvol spinazie
  • 2 kiwi’s
  • 300 ml water
  • sap van 1 limoen
  • Enkele verse munt blaadjes
  • Keukenhulpjes: blender

BEREIDING

Schil de groenten en het fruit, snijd in kleine stukjes en doe alle ingrediënten in de blender en mix. Schenk in glazen en serveer.

Notengranola

Bereidingstijd : 15-30 minuten recepten

Zelfgemaakte granola, krokante muesli, is lekkerder en gezonder dan de supermarktversies die vaak veel suiker, ongezonde vetten en andere toevoegingen bevatten. Ik eet granola het liefst met volle yoghurt of gewoon als tussendoortje. Een perfecte snack voor onderweg!

Ik maak meestal grotere porties omdat je deze granola 2 weken kan bewaren in een luchtdichte vershoudbakje.

INGREDIËNTEN

  • 100 g amandelen
  • 100 g cashewnoten
  • 100 g walnoten
  • 50 g sesamzaad
  • 2 el honing
  • 1 el kaneel
  • Snufje zout
  • 50 g rozijnen
  • Keukenhulpjes: bakpapier

BEREIDING

Verwarm de oven voor tot 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen) in een kom en meng. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het bakpapier en zet gedurende 20 minuten in de oven. Schep na 10 minuten om.

Haal de granola uit de oven en laat afkoelen, eenmaal afgekoeld voeg je de rozijnen toe.

Courgette carpaccio

Bereidingstijd : 1-5 minuten recepten

In dit recept is courgette de vervanger voor vlees. Ik gebruik dunne courgetteplakjes als frisse, knapperige basis voor de heerlijke smaakmakers: de zoute kaas, zoete cherrytomaatjes en knapperige pijnboompitjes. Een perfect borrel- of voorgerechtje dat binnen een paar minuten op tafel staat!

INGREDIËNTEN

  • Halve courgette
  • 20 g pijnboompitjes
  • 6 cherrytomaatjes
  • 50 g Manchego kaas
  • Handvol basilicum
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn

BEREIDING

Snijd de courgette in zo dun mogelijke plakjes en verdeel over een groot bord. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan.

Snijd de tomaatjes in vieren en schaaf kleine krullen van de kaas.

Verdeel de tomaatjes, kaaskrullen en pijnboompitten samen met de basilicum over de courgette en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.

Spinaziesalade met perzik & geitenkaas

Bereidingstijd : 10-15 minuten recepten

Van juli tot en met september is het perzikenseizoen. Hét moment om deze heerlijke zomerse salade te maken. De frisse perzik gaat goed samen met de zachte smaak van de geitenkaas. En de spinazie als saladebasis sluit hier perfect bij aan. Perziken zijn zo lekker, daar word je gewoon blij van!

INGREDIËNTEN

  • 100 g baby spinazie
  • 3 rijpe perziken
  • 100 g geitenkaas
  • 1 handvol pompoenpitten
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

VOOR DE DRESSING:

  • 4 el olijfolie
  • 2 el verse citroensap
  • 1 el honing
  • 1 tl mosterd

BEREIDING

Verdeel de spinazie over twee borden. Snijd de perziken (niet schillen) in stukjes en verdeel met de geitenkaas over de spinazie.

Meng voor de dressing olijfolie, citroensap, honing en mosterd. Verdeel de dressing over de salade, garneer met pompoenpitten en voeg naar smaak zout en peper toe.