Weer aardappels storten, nu met een knipoog

Weer aardappels storten, nu met een knipoog

Zwaagdijk Boerin Astrid Francis heeft opnieuw een eigen lading aardappels naar West-Friesland gebracht. Niet om te ‘dumpen’ bij Deen, zoals zij vorig jaar uit protest deed. Nu zijn de piepers afgeleverd bij Jumbo Zwaagdijk, als onderdeel van het duurzaam telen en verkopen.

De actie van begin vorig jaar was bedoeld als protest, omdat de supermarktketen liever aardappels uit Israël in de schappen legde dan de ‘Beemster Valery’. Terwijl met de familie Francis toch andere afspraken waren gemaakt over de teelt. Zesduizend kilo bracht ze mee, waarna het statement was gemaakt. De Beemster aardappels kwamen alsnog bij Deen in de verkoop.
Toch komt er nu een vervolg, zij het eentje met een knipoog. Boerin Astrid kwam in gesprek met Monique Ravenstijn, behalve onderneemster met de supermarkt in Zwaagdijk-Oost ook de oprichter van de stichting Jeelink. haar streven is dat er duurzaam wordt geteeld en verkocht. Dat wil zeggen: eerst de producten van dichtbij in de schappen verkopen, voordat je hetzelfde over een veel langere afstand uit get buitenland importeert.
Doel is dat de consument veel meer krijgt te lezen en te horen over het product en waar het vandaan komt. Dus ook de smakelijke Beemster Valery, die nu in de schappen van de Jumbo in Zwaagdijk komt. Het figuurtje ‘Boertje Bram’ gaat dat voortaan aanprijzen. En om het gevoel van de urgentie toch een beetje te onderstrepen, kwam Astrid helemaal uit Noordbeemster weer naar de regio om haar aardappels te dumpen. Maar nu met een knipoog, uit oogpunt van marketing. En met zoontje Cees in de rol van ‘Boertje Bram’. Hij had zijn eigen tractor meegenomen om een klein voorraadje van de aardappels op de stoep van de Jumbo te ‘lossen’.
Bron: Noordhollands Dagblad

Deel dit bericht