Mootjes-minisupers Column Distrifood

Mootjes-minisupers Column Distrifood

Supermarkten zijn de spil in elk lokaal ecosysteem. Waar vroeger de kerk een prominente plaats innam in het sociale leven van de mensen neemt nu steeds meer de supermarkt deze rol over. Hier ontmoeten we elkaar nog, hier werken wij samen met onze buren (collega-ondernemers) en hier vinden nog wij herkenning, erkenning en zorgen wij voor elkaar.

De eerste keer dat ik hoorde dat er gezinnen zijn die niet voldoende geld hebben om maandverband te kopen reageerde ik verbaasd. Hoe zo niet, een pakje kost nog niet eens een euro. Tja zei mijn gesprekspartner, maar wat nu als je als ouder moet kiezen tussen het kopen van een brood of een pakje dameshygiëne, wat kies je dan?

De impact op het leven van deze jonge meiden was mij meteen duidelijk. De schaamte die er toch al zit op deze periode van de maand. Met daarnaast een sterk veranderend lichaam is dit een heel heftige fase voor elke puber. En als je dan niet de juiste hulpmiddelen tot je kan nemen wordt het nog vervelender. Deze schaamte kan maken dat je een deel van jezelf gaat afwijzen, het deel waarin je seksualiteit, je intimiteit en je creativiteit zich bevinden. Je wijst zo een deel van je bestaansrecht af, het zijn wie je bent af. Mijns inziens zouden wij alles in het werk moeten stellen om dit leed zo klein als mogelijk te houden.

De kennis op dit dossier is mij altijd bijgebleven maar een antwoord had ik tot twee maanden terug niet. Totdat het idee van Mootjes- minisupers geboren werd. Huisjes die bij particulieren, bedrijven of verenigingen aan de muur hangen. Minisupers waar je naast gratis maandverband ook een basis van elk keukenkastje aantreft. Maar ook boeken kunt meenemen.

Maar Monique dit is er toch allang al, hoor ik je nu denken. Dat klopt ja, alles onafhankelijk van elkaar wel ja. Maar juist de combinatie van deze drie facetten maakt dat je voorbij je schaamte kunt winkelen. Hoe zou jij je voelen als je elke maand net niet genoeg middelen voor handen hebt om maandverband te kopen, of om je gezin meer dan een maaltijd per dag voor te zetten. Dat is vreselijk, en hier loop je niet mee te koop. Nu worden kastjes als dit vaak midden in de nacht leeggehaald zodat je dit ongezien kunt doen. Juist het toevoegen van de boeken maakt dat er een verandering in dit patroon komt. Want jij bent of iemand die een boek leent, of doneert. Of maandverband ter beschikking stelt of meeneemt of pakken rijst aanvult of inslaat.

Mootjes-minisupers zijn het antwoord op de vele sponsor aanvragen die wij krijgen. Veel initiatieven zijn goed maar je moet altijd kiezen. Om geen mensen meer teleur te stellen hebben wij vanuit Jumbo Monique gekozen voor de Mootjes- minisupers.

De minisupers krijgen vervolgens een bedrijfsleider, deze wordt aanspreekpunt voor het Mootje. Zij zorgen dat de supers netjes blijven, de voorraden goed staan en onderhouden het contact met de buurt. Zo bouwen we samen aan vele lokale mini ecosystemen.

En natuurlijk is het zo dat overal gele minisupers ons merk versterken. Zij laten zien dat wij het niet alleen maar roepen, wij doen het echt. Het wekt sympathie op en hopelijk zorgt het ervoor dat men gaat nadenken over het gratis verstrekken van dameshygiëne-artikelen op scholen.

Monique Ravenstijn

Eigenaar Jumbo Monique

Bron: Column Distrifood

Deel dit bericht