Het hernieuwde Stoer Food Factory

Het hernieuwde Stoer Food Factory

Stoer Food Factory is een Alkmaars horeca- en cateringbedrijf. Stoer heeft als doel de mooiste gerechten te bieden aan een zo breed mogelijke doelgroep. Dit wordt gedaan vanuit het No Waste-principe, waarbij verspilling tegen wordt gegaan. Bas Leenders en Sander Tensen zijn twee ondernemers die al langer bezig zijn met duurzaam en inclusief ondernemen. Vanuit deze gedachte hebben zij door de jaren heen verschillende organisaties opgericht. Samen met Dennis Stam (psychiatrisch verpleegkundige en medeoprichter van zorginstelling Fourzorg) namen zij Stoer over toen de mogelijkheid hiertoe ontstond.

Een korte geschiedenis van Stoer Food Factory

Stoer is al enkele jaren een uniek Alkmaars concept. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt er een plek gegeven om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Stoer was op deze basis al flink actief als restaurant. Hier zijn later ook Stoer to Go als afhaalservice en Stoer Food Factory als cateringservice uit ontstaan. Bas, Dennis en Sander zagen kans deze initiatieven te combineren in een nieuw concept.

Insteek van Stoer Food Factory

De insteek en kernwaarden van Stoer zijn in feite nog precies hetzelfde:

  • het uit de wereld helpen van honger;
  • goede gezondheid en welzijn door eerlijke, zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten;
  • economische groei vanuit waardig werk waarbij ook jongeren met achterstand zich binnen de organisatie kunnen ontwikkelen;
  • verantwoorde consumptie en productie door voedselverspilling actief tegen te gaan.

Dit zijn de waarden die Stoer hoog in het vaandel heeft. Kort gezegd: iedereen moet kunnen profiteren. Gezonde, lekkere maaltijden moeten voor iedereen beschikbaar zijn, of je nu yup of dakloze bent. Iedereen moet in de maatschappij een kans krijgen. En daarnaast moet de aarde in leefbare staat worden doorgegeven aan volgende generaties.

Motivatie

Wat was nu precies de motivatie van Bas, Dennis en Sander om Stoer over te nemen? Bas en Sander zijn al jaren actief in met name de regio Alkmaar vanuit een sociale en duurzame gedachte. Zo is er het door hen opgerichte Partner in Werk, een re-integratiebedrijf dat mensen verder helpt op de arbeidsmarkt. Go4Tech, eveneens door Bas en Sander opgericht, maakt producten vanuit het No Waste-principe en werkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dennis richtte samen met Bas en Sander ook Fourzorg al op, een zorginstelling waar Dennis nog altijd zijn deskundigheid inzet en hulp verleent.

Het drietal zag dan ook direct de waarde in van Stoer, een inclusieve organisatie met No Waste-inslag. Een organisatie in de horecasector is daarbij ook nog eens een mooie toevoeging aan het brede palet sociale ondernemingen van Bas en Sander. Zij en Dennis voelden zich geroepen Stoer een nieuwe kans te geven toen het initiatief in de regio Alkmaar verloren dreigde te gaan.

Samenwerking

De komende maanden zijn de drie ondernemers in gesprek met de partners van Stoer om gezamenlijke ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken. Een eerste, mooi resultaat hiervan is de samenwerking met Jumbo Monique in Heerhugowaard en Zwaagdijk. Dit zijn de twee Jumbo-vestigingen van Monique Ravenstijn. Monique omarmt onder andere inclusief ondernemerschap en het No Waste-principe. Jumbo Monique zal Stoer gaan voorzien in verschillende overgebleven producten en ingrediënten. Stoer kan hier dan heerlijke maaltijden van bereiden voor een minimale prijs.

Bovendien krijgt Stoer van Jumbo Monique de beschikking over een composteermachine. Zo kan al het GFT-afval netjes door Stoer gecomposteerd worden. Iedereen kan eenmalig voor 2 euro een emmer kopen en hiermee onbeperkt compost ophalen. Op die manier gaat daadwerkelijk niets verloren!

Deel dit bericht