Ook Zwaag heeft nu een Mootjes-minisupermarkt

Ook Zwaag heeft nu een Mootjes-minisupermarkt

Bij de kringloopwinkel van Rataplan aan de Oude Veiling in Zwaag is een Mootjes-minisupermarkt geplaatst. In dit gele kastje staan gratis producten voor mensen die weinig te besteden hebben. Maandverband, maar ook lang houdbare basisingrediënten uit het keukenkastje, zoals pasta, rijst en soep.

Het Mootjes-project is een initiatief van supermarktondernemer Monique Ravenstijn, eigenaar van Jumbo Monique in Zwaagdijk-Oost en Heerhugowaard. Aanleiding voor haar waren nieuwsberichten over de vele meisjes en jonge vrouwen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons. Eerder werden de gele kastjes van de Mootjes-minisuper geplaatst in Limmen en Grootebroek (Kastanjelaan). Donderdag is er ook een geplaatst bij de Rataplan in Alkmaar.

Stichting Rataplan en Jumbo Monique willen in Noord-Holland binnen afzienbare tijd 25 van die gele kastjes plaatsen. „Rataplan wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dan wil je geen belemmeringen om te kunnen werken of om naar school te gaan’’, zegt Rataplanbestuurder Gert-Jan Dekker.

Boeken

De Mootjes-minisuper op het terrein van de kringloopwinkel in Zwaag zal door Rataplan ook worden voorzien van tweedehands boeken, voor zowel kinderen als volwassenen. Dat is ook bedoeld om de minisupermarkten laagdrempeliger te maken. De gedachte is dat mensen makkelijker afstappen op een kastje met gratis boeken dan op een kastje met alleen hygiëneproducten: Wie een boek leent of terugzet, kan meteen een pakje maandverband of rijst meenemen.

De producten voor nieuwe Mootjes-minisupers worden in het begin aangeleverd door Rataplan en Jumbo Monique. Het idee is dat op den duur ook buurtbewoners de kastjes gaan bijvullen: een verwijzing naar het nabuurschap van vroeger. „Wij mogen weer leren om naar elkaar om te kijken”, zegt Monique Ravenstijn. „Veel mensen willen dit wel, maar weten niet hoe. In hun beleving is bijvoorbeeld geld overmaken naar giro 555 ver van hun bed en ze hebben geen idee waar hun donatie heen gaat. Terwijl je bij de Mootjes gewoon rijst, maandverband of soep kan doneren. Dichtbij, laagdrempelig en zichtbaar.”

Bron: NHnieuws

Deel dit bericht