Rich & famous verbinden met minima in Bergen

Rich & famous verbinden met minima in Bergen

Rich & famous verbinden met minima in Bergen

Tachtig gasten schuiven donderdag 18 april in de Bergense Ruïnekerk à 150 euro per persoon aan voor een menu van producten die de houdbaarheidsdatum naderen of om andere redenen onverkoopbaar maar wel bruikbaar zijn. En ze geven tijdens het diner hopelijk nog veel meer geld uit. Want alles gaat naar het goede doel.

Monique Ravenstijn woont in Bergen en komt met enige regelmaat met een vriendin een wijntje drinken bij Fabels Eten & Drinken tegenover de Ruïnekerk. Zodoende leerde ze eigenaar André Rzepka kennen en ze raakten aan de praat.

Over haar Jumbo Monique winkels – ze heeft winkels in Heerhugowaard en Zwaagdijk en er komt er eentje in het V&D-pand in Alkmaar –, haar sociale en duurzame initiatieven zoals Mootjes Minisupers en de verspillingsdiners, die ze regelmatig in haar supermarkten en daarbuiten houdt. Om mensen er bewust van te maken hoeveel eten we weggooien. ,,34 kilo per persoon per jaar”, zegt Monique. ,,Eén op de vier warme maaltijden wordt weggegooid.”

Het idee van de verspillingsdiners sprak André wel aan. In zijn zaak probeert hij zo duurzaam mogelijk te werken en sinds kort houdt hij bij hoeveel eten er wordt weggegooid: 134 kilo per week op ruim 1500 gasten. ,,Ongeveer honderd gram per persoon. Veel minder dan de consumenten, maar nog steeds te veel.”

Of het een idee was een keer samen een verspillingsdiner te houden, stelde André voor. In de Ruïnekerk, in het chique Bergen. ,,Dat is natuurlijk ook de grap, dat we het in Bergen doen”, zegt hij met een grijns. ,,Het verbindt de rich & famous met de minima”, voegt Monique toe.

Want in Bergen kun je best wat vragen voor een mooi diner en zo flink wat ophalen voor het goede doel: Mootjes Minisupers. Dit zijn kastjes met maandverband en eerste levensbehoeften voor mensen in de wijk die het niet zo breed hebben. Gecombineerd met boeken. De eerste keer wordt het kastje gevuld door Jumbo Monique, daarna neemt de buurt het over.

Er zijn inmiddels tien Mootjes Minisupers, in deze regio onder meer in Limmen, Oudorp en Heerhugowaard. ,,We hebben het concept nu zo uitgekristalliseerd, dat we kunnen gaan uitbreiden”, zegt Monique. Met een lach: “Mootje kan kindjes krijgen.”

Tijdens het diner worden vier nieuw te bouwen Mootjes geveild, voor in de eigen tuin of als sponsoring waarbij er een plek wordt gezocht. Voor duizend euro per stuk, of zo veel meer als er geboden wordt.

Ook een groot deel van de opbrengst van de kaartverkoop gaat naar dit doel en gedurende de avond zijn er nog meer mogelijkheden om het goede doel te steunen. Zo werkt Monique met haar verspillingsdiners samen met directeur Gert-Jan Dekker van Rataplan. Het meubilair, het servies, de aankleding; alles is afkomstig uit de kringloopwinkels van Rataplan. En aan alles hangt een prijskaartje.

Dus als je net die ene vintage stoel spot die je altijd al wilde hebben, of dat oude bordje met bloemenprint, kun je het kopen. Er is bovendien een modeshow, opgezet door Bergense Ingeborg Mammen, van vintage kleding, die je ook weer kunt aanschaffen.

Intussen zitten de gasten aan twee lange tafels te genieten van het diner. ,,Dan krijg je dat gevoel van saamhorigheid, van nabuurschap dat we willen stimuleren”, zegt Monique. ,,Nabuurschap zoals je vroeger in de kerk zag, en nu dus ook in de kerk.”

Chef-kok Patrick van der Wel van Fabels mag aan de slag met wat er bij Jumbo Monique niet meer te verkopen is. ,,Een uitdaging, het wordt improviseren”, zegt hij. ,,Maar zo ingewikkeld is het ook weer niet. Van een pak koek dat stuk is gevallen, kun je een mooie crumble maken, kapotte chocolade eieren kun je omsmelten en van niet meer zo mooie groenten kun je een prachtige ratatouille of soep maken. Het komt wel goed.”

En voor iedereen die niet mee kan komen eten:,, Vlees kun je invriezen”, zegt Monique. ,,En kijk niet alleen naar de datum, je hebt ook nog je neus.”

Deel dit bericht