Sociale minisuper Jumbo Monique steekt grens over

Sociale minisuper Jumbo Monique steekt grens over

BALEN – Jumbo-ondernemer Monique Ravenstijn steekt met haar sociale minisupermarktjes de grens over. De tiende Mootjes-Minisuper, de eerste in België, staat bij Jumbo Vis in Balen.

Jumbo-ondernemer Monique Ravenstijn opende haar eerste sociale Mootjes-minisuperiets meer dan een jaar geleden, in juni 2022. De supers zijn bibliotheekkastjes zoals die vaker in dorpen en wijken aan te treffen zijn. Maar in dit geval zijn ze niet alleen met boeken gevuld. In de minisupers zijn wat levensmiddelen te vinden voor mensen die het einde van de maand niet halen. En er zitten hygiëneproducten in, om de zogenoemde menstruatiearmoede tegen te gaan. Vrouwen hoeven daardoor niet meer te kiezen tussen eten of maandverband en jonge meisjes kunnen zonder schaamte toch naar school.

‘Blijft niet bij één’

De eerste Belgische Mootjes-minisuper staat bij de Jumbo van Martijn Vis en zijn broer Jason in België. Ravenstijn denkt dat het niet bij één buitenlandse minisuper blijft. ‘Martijn heeft al aangegeven dat, als de minisuper net zo’n succes is als in Nederland, hij er zeker meer gaat adopteren. Ook vertelde hij dat zijn Belgische collega’s enthousiast zijn’, zegt Ravenstijn.

Veel aandacht voor minisupers Jumbo Monique

Toen Ravenstijn vorig jaar met de minisupers van start ging, was er direct veel aandacht, ook van media. Het initiatief werd warm ontvangen en er stroomden talloze aanvragen binnen. Later bleken niet alle locaties geschikt. Zo werden minisupers bij de supermarkt zelf en die in de kringloopwinkels van partner Rataplan alleen maar leeggehaald. Bovendien werden er geen of maar mondjesmaat producten gedoneerd. ‘Als antwoord op dit vraagstuk hebben wij inzamelplekken gemaakt. Deze staan nu onder meer bij mijn winkels, bij de Jumbo van Martijn en bij een vijftal Rataplan-winkels.’

Doneren aan minisuper Jumbo Monique

Naast de inzamelplekken is ook een QR-code aangemaakt zodat mensen makkelijk (geld) kunnen doneren. ‘Vraag uit de omgeving maakte deze behoefte duidelijk. De eerste donaties zijn reeds omgezet naar producten die weer naar de minisuper zijn gebracht’, aldus Ravenstijn. Ook helpt het dat de Mootjes nu op andere plekken staan, zoals bij huizen, gemeentehuizen en huisartsenposten. Ze worden niet meer ‘geplunderd’ en ook het aanvullen gaat daar een stuk beter. ‘Hier en daar moeten we er harder aan trekken. Maar gelukkig nemen steeds meer mensen hun nabuurschap serieus.’

Bron: Distrifood

Deel dit bericht