Mootjes minisupermarkt krijgt aparte inzamelpunten

Mootjes minisupermarkt krijgt aparte inzamelpunten

Mootjes minisupermarkt krijgt aparte inzamelpunten

Begin 2022 zijn Jumbo Monique, RataPlan en Virtual Business Collective gestart met de Mootjes Minisupermarkten. Inmiddels zijn er op diverse plaatsen in Nederland nu 10 supermarkten actief. Dat aantal gaat volgend jaar snel groeien tot 25 Mootjes supermarkten. Het idee van de minisupers is dat mensen die weinig te besteden hebben er gratis uit kunnen ‘winkelen’. De Mootjes bevatten maandverband, maar ook met lang houdbare basis ingrediënten uit het keukenkastje, zoals pasta, rijst en soep. Ook zijn er boeken in de Mootjes te vinden. Zo willen de initiatiefnemers (menstruatie) armoede tegengaan en ook binnen de buurt cohesie stimuleren waarbij buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ondersteunen.

“De run op de Mootjes Minisupermarkten laten zien dat de behoefte enorm is .”

De initiatiefnemers leren veel de afgelopen tijd. Nu er 10 minisupers draaien zien we wel dat de behoefte echt enorm is. Gert-Jan Dekker: “Op sommige plekken is het amper mogelijk om de kastjes vol te houden. Zeker in onze winkels. Dat zijn natuurlijk ook de effecten die we wel hadden verwacht maar dat de behoefte zo groot zou zijn is toch wel overweldigend. Ook beleven de mensen bij wie de kastjes in de tuin staan, de bedrijfsleiders van de minisupers, dagelijks wel iets. Zo zien ze dat mensen overdag vullen en in de avond de spullen eruit halen. De bedrijfsleiders passen daarnaast ook het aanbod aan naar behoefte. Zo zijn er Mootjes met ontbijtspullen bedoeld om kinderen in ieder geval een ontbijt te kunnen geven voor ze naar school gaan. Ook zijn er Mootjes waar de soep heel hard gaat en er nu dus verschillende soorten soep worden aangeboden. Bij alle Mootjes gaan de menstruatieproducten heel hard.

In de winkels bij RataPlan gaan we nu de Mootjes omtoveren in inzamelpunten voor de andere Mootjes. Hetzelfde gaat Jumbo Monique doen. Zo zijn er binnenkort aparte inzamelpunten. Zo kunnen we de kastjes in de verschillende buurten ondersteunen en goed gevuld houden. Bij RataPlan en Monique is het nu al mogelijk om de producten voor de Mootjes aan te leveren.  Maar het bouwteam van RataPlan gaat daar speciale displays voor bouwen.

Daarnaast zullen ook de nieuwe Mootjes minisupers vanaf volgend jaar uit de RataPlan werkplaats rollen. Daarmee biedt Rataplan ook leer/werk plekken voor een kwetsbare doelgroep. Zo kunnen we de productie en uitrol van de Mootjes in eigen hand houden en daarmee ook een versnelling aanbrengen. Want dat er vraag naar is en dat het nodig is blijkt nu wel!

Het Mootjes-project is een initiatief van supermarktondernemer Monique Ravenstijn. Aanleiding voor Monique waren nieuwsberichten over de vele meisjes en jonge vrouwen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons.

Deel dit bericht