Mootjes, voor wie het niet breed heeft

Mootjes, voor wie het niet breed heeft

Er stond er al een in Limmen, sinds donderdag heeft Grootebroek de tweede Mootjes-minisuper.

Kastjes langs de weg, met bijvoorbeeld gratis boeken of damesverband, die worden wel vaker gezien. De Mootjes-minisupers biedt mensen met een smalle beurs een breder assortiment. Het opvallende felgele kastje, dat staat aan de Kastanjelaan, biedt ook vezelrijke houdbare producten als rijst, macaroni of soep. Artikelen die als basis in je keukenkastje staan. En dit is hard nodig, realiseert initiatiefneemster Monique Ravenstijn – Beter bekend als Jumbo Monique – zich. Want armoede en eenzaamheid worden een steeds groter probleem in de huidige maatschappij. De Mootjes-minisuper is daar wellicht een antwoord op

Koosnaam

De naam is geïnspireerd door de koosnaam van Ravenstijn, maar verwijst ook naar de ‘mootjes’ die je kunt uitdelen. Ravenstijn wil Mootjes plaatsen in allerlei kleine kernen in West-Friesland en omgeving. Mensen wandelen erlangs, nemen mee on doneren iets en helpen elkaar zo. “Het oude nabuurschap. Naar elkaar omkijken.” Jumbo Monique, gevestigd in Zwaagdijk, levert de kastjes en de producten bij de start. De bedoeling is wel dat de buurt het vervolgens overneemt en ervoor zorgdraagt dat de kastjes ook gevuld blijven. Dat gebeurt door de bewoonster van het huis waar de minisuper staat en dat blijkt uitstekend te werken. In de Kastanjelaan is dat Manon de Boer. Overigens bevatten ze niet alleen damesverband of etenswaren. Want er staan ook boeken tussen, die worden aangeleverd door kringloopwinkel Rataplan. Na lezing kunnen ze worden doorgegeven of gedoneerd aan een Mootjes-Minisuper. Ravenstijn hoopt dat door het bewust gekozen assortiment een wisselwerking ontstaat, maar vooral ook dat mensen zonder schaamte kunnen winkelen. “Mensen zien niet of je een boek pakt, of eind van de maand rijst omdat je net een paar dagen tekortkomt. En een boek kun je ook weer terugplaatsen.” Ze merkt dat nu kastjes vaak midden in de nacht ongezien leeggehaald worden uit schaamte. “Dat willen we voorkomen.” Heel bijzonder vindt ze dat het eerste kastje al zo’n succes is. “Supergaaf. Het is door de hele buurt omarmd. Er wordt meer gebracht dan gehaald, want dat heeft toch wat meer tijd nodig. Je hoopt wel dat het zo gaat, maar dat weet je natuurlijk niet.”

Pilot

De pilot houdt in dat deze maand nog twee kastjes worden geplaats bij vestigingen van Rataplan in Hoorn en Alkmaar. Maar als het aan Jumbo Monique ligt, staan ze straks overal in Noord-Holland en daarbuiten. “Ik lanceerde het idee in April op LinkedIn en het ontplofte direct. Het gaat sneller dan ik had kunnen bedenken. Super want er leven steeds meer mensen in sociale armoede. We moeten terug naar het zorgen voor elkaar. Veel mensen willen dat best en dit is heel concreet. Fantastisch.”

Dan is het zover. De minisuper wordt door Manon en zoontjes Noah en Jules ingericht onder toeziend oog van Monique. Op de zijkant staan de ‘spelregels’ en ook Wendy uit Limmen heeft tips. Ze hebben er zin in.

Bron: NoordHollands Dagblad

Deel dit bericht