Mootjes­minisuper gaat nu ook de grens over en is in België

Mootjes­minisuper gaat nu ook de grens over en is in België

Heerhugowaard Mootjes­-minisuper gaat nu ook interna­tionaal. In het Belgische dorp Balen is deze week het eerste kastje met levensmiddelen en dameshygiëneproducten ge­plaatst. De ’Mootjes’ zijn een initiatief van Monique Ravenstijn van Jumbo Monique in Heerhugowaard.

De Mootjes­minisupers zijn gele kastjes die bij particulieren of bedrijven worden geplaatst. Naast producten als pasta en rijst, maandverband en tam­pons worden de kastjes ook ge­vuld met boeken. De bedoeling is dat de spullen terecht komen bij mensen die weinig geld te besteden hebben en dat de kastjes gevuld gaan worden door mensen die in de buurt wonen.

Huisartsenpraktijk

Vorig jaar werd de eerste minis­uper neergezet in Limmen. De teller staat nu op elf. De tiende werd geplaatst in een huisart­senpraktijk in het Brabantse Vlijmen en de elfde voor een Jumbo­vestiging in België. „Het is superleuk dat we daar nu ook zitten. Vooral ook omdat de mensen ’m al goed weten te vinden en dat het assortiment ook al wordt aangevuld.”

„Het is een Nederlandse on­dernemer die bij mij in de win­kel heeft gekeken om zich te la­ten inspireren”, aldus Raven­stijn, die verwacht dat het con­cept ook in België in een behoefte voorziet. „Ik denk dat er meer verborgen armoede zit dan wij denken.”

De meeste minisupers staan buiten bij woningen en bedrij­ven. Daarnaast werd er onlangs één geopend in de hal van het gemeentehuis in Heerhugo­waard. „Dat werkt daar onwijs goed. Je merkt dat ambtenaren en bezoekers ’m vullen.”

QR-­code

De nieuwste kastjes zijn ge­maakt door Rataplan. Nieuw is dat de kastjes zijn voorzien van een QR­-code, zodat mensen ook geld kunnen doneren om de kastjes te vullen. Verder zijn er stickers om mensen op een vriendelijke toon te vragen niet te veel producten mee naar huis te nemen.

Ravenstijn: „We hebben gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De kinderziek­tes zijn er nu wel uit, we zijn er nu klaar voor om het verder uit te gaan rollen.”

 

Roel van Leeuwen

Deel dit bericht