Rataplan gaat nieuwe Mootjes-minisupers produceren in eigen werkplaats

Rataplan gaat nieuwe Mootjes-minisupers produceren in eigen werkplaats

Begin 2022 zijn wij met Jumbo Monique en Virtual Business Collective gestart met Mootjes Minisupermarkten. Inmiddels zijn er op diverse plaatsen in Nederland nu 9 mini-supers actief. Dat aantal zal snel groeien tot 25 Mootjes supermarkten. Het idee van de minisupers is dat mensen die weinig te besteden hebben er gratis kunnen ‘winkelen’. De Mootjes bevatten maandverband, maar ook lang houdbare basis ingrediënten voor in het keukenkastje, zoals pasta, rijst en soep. Daarnaast zijn er boeken in de Mootjes te vinden. Zo willen wij als initiatiefnemers (menstruatie) armoede tegengaan en cohesie binnen de buurt stimuleren waarbij buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ondersteunen.

De run op de Mootjes Minisupermarkten laat helaas zien dat de behoefte enorm is. Op sommige plekken is het amper mogelijk om de kastjes vol te houden. In onze kringloopwinkels bleek het zelfs niet te lukken om de kastjes gevuld te houden naast alle andere werkzaamheden. Dat zijn natuurlijk ook de effecten die we wel hadden verwacht maar dat de behoefte zo groot zou zijn is, hadden we niet verwacht.

De mensen bij wie de kastjes in de tuin staan, de bedrijfsleiders van de mini-supers, beleven dagelijks wel iets. Wat ze zien is dat mensen overdag vullen en vooral in de avond de spullen eruit halen. De bedrijfsleiders passen het aanbod aan naar behoefte. Zo zijn er Mootjes met ontbijtspullen bedoeld om kinderen in ieder geval een ontbijt te kunnen geven voor ze naar school gaan. Ook zijn er Mootjes waar de soep heel hard gaat en er nu dus verschillende soorten soep worden aangeboden. Bij alle Mootjes gaan de menstruatieproducten heel hard.

RataPlan maakt met het eigen bouwteam inmiddels inzamelpunten voor de bestaande Mootjes. Zo zullen er binnenkort op verschillende plekken inzamelpunten verschijnen. De eerste inzamelpunten zijn al te zien in de Jumbo Monique supermarkten en binnenkort ook in verschillende RataPlan winkels. Zo blijven de kastjes in de verschillende buurten goed aangevuld.

RataPlan gaat daarnaast ook alle nieuwe Mootjes minisupers produceren in haar werkplaats. Daarmee bieden we leer- en werkplekken voor een kwetsbare doelgroep. Zo kunnen we de productie en uitrol van de Mootjes in eigen hand houden en we willen daarmee ook een versnelling aanbrengen. Want dat er vraag naar is en dat het nodig is blijkt nu wel!

Het Mootjes-project is een initiatief van supermarktondernemer Monique Ravenstijn. De aanleiding voor Ravenstijn waren nieuwsberichten over de vele meisjes en jonge vrouwen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons.

Deel dit bericht